Korteriühistud üle Eesti plaanivad hoogsalt talgupäeva 14. aprill

Eesti Korteriühistute Liit ja Teeme Ära talgupäeva meeskond kutsuvad taas kõiki korteriühistuid vaatama üle oma koduümbrust ja leidma seda, mis vajab korrastamist, parandamist või ehitamist ning panema oma talgud kirja 4. mail toimuvale Teeme Ära talgupäevale. Eelmisel aastal oli korteriühistute tegutsemisind talgute korraldamisel kõrgem kui kunagi varem.



Eesti Korteriühistute Liidu välissuhete ja projektide juht Anu Sarnet märkis, et korteriühistutes üle Eesti on aina populaarsem kevadeti kokku tulla ja koos oma majaümbrus korda teha. "Korteriühistute liikmed on aru saanud, et tuleb ise ka oma elamu hea käekäigu eest hoolt kanda - ilusas majas, millel korrastatud hoov, on ju kõigil mõnusam elada," sõnas ta. "Oma maja ümbruse kõrval tehakse aga teinekord korda ka lähedalasuv park või metsatukk."

Talgute korras on mitmes majas sündinud lausa nii kaunilt kujundatud hoov koos lillepeenarde ja kõige sinna juurde kuuluvaga, et seda on auhinnatud ka konkursil "Kaunis kodu". Sarneti sõnul on see ühistuliikmetele ka hea võimalus üksteist tundma õppida, et hiljem korteriühistu tööd paremini ja tõhusamalt korraldada. Eesti Korteriühistute Liidu värskes ajakirjas Elamu räägitakse aga samuti kortermaja hoovi kujundamisest ning nõu annab professionaalne aednik Arnold Hannust - tema soovitab kortermaja hoovi istutada taimi, mis ei vaja väga palju ja keerulist hoolt. 

Talgud ning talgutel osalejad saab registreerida talguveebis aadressil www.teemeara.ee. Tänase seisuga näiteks plaanitakse kortermajade talguid Tallinna erinevates linnaosades, Tartus, Haapsalus, Jõhvis, Raasikul, Raplas, Kirblas, Sõmerpalus, Luunjas, Pajustis ja Keilas. Kavas on erinevad heakorratalgud majaümbrustes, hoovidel, lillepeenarde rajamised, kuurikatuste muutmine taimekatusteks, hekkide pügamine, okste lõikamine, mänguväljakute värskendamine, samuti plaanitakse kokku koguda vana arvutustehnikat ja toimuvad ka mõttetalgud korteriühistus väiksemate küttekulude saavutamiseks. 

Talgupäeva eel on paras aeg mõelda, mida üheskoos korteriühistus ära teha saaks, olgu selleks siis õueala korrastamine, trepikoja värvimine, tulevikku vaatav aruteluring või mõni muu kasulik ettevõtmine. Kui idee olemas, tuleks kõik tegevused läbi mõtelda, tööde jaoks vajaminevad vahendid (korteriühistu, majaelanike või partnerite abiga) hankida ning majaelanikud talgutele kutsuda.

Ka tänavu tulevad talgulistele appi mitmed ettevõtted. Näiteks AS Eesti Keskkkonnateenused pakub hinnakirjast soodsamat konteinerite rendi ja prügi äraveo teenust. Eelmisel aastal oli see pakkumine nii populaarne, et üle-eestiliselt oli talgupäevaks välja renditud "kõik, mis seest õõnes". Toetavaid pakkumisi ja kasulikke näpunäiteid leiab talguveebist aadressil: www.teemeara.ee/talgujuhile.

Talgute korraldajad saavad juba teist aastat järjest abiks talgute stardipaketi, mida jagatakse kõigile talgujuhtidele. Stardipakett on mõeldud kaasa aitamaks tegusa talgupäeva korraldamisele ja sisaldab praktilisi abivahendeid ning nõuandeid. Sel aastal leiab stardipaketist esmaabitarbed, mõne paari töökindaid, värvipoti kupongi, ehitus- ja aiapoe sooduskupongi, CD-plaadi "Talgulugude kogumik 2013", ajalehe Talguline värske numbri, teed, šokolaadi, peotäie kevadisi seemneid, talgukuulutused ja Talguhundi kleepsud, samuti kriisijuhendi, hulga praktilisi nõuandeid ning häid soove.

Teeme Ära talgupäev toimub 4. mail ning seda korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud, Teeme Ära Minu Eesti, Vabaühenduste Liit EMSL. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Dorpat Hotel, Nordic Hotel Forum, Pakendikeskus, Refonda, Statoil, Tamrex, Vizeum jt.

Koostöös Eesti Rahva Muuseumiga ootame kõigi talgulugusid. Talgulugu võib olla aastate tagune või värskem - kogume kokku Eestit katva talgulugude valiku, mis seob nii erinevaid aastakümneid, piirkondi kui põlvkondi. Loo saab sisestada talguveebis aadressil http://www.teemeara.ee/talgulood.

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) asutati 17. aprillil 1996 Rakveres. Organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti.

Täpsem info: www.teemeara.ee

Tarmo Tüür, Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige, tel 534 11020, e-post tarmo@elfond.ee
Anu Sarnet, Eesti Korteriühistute Liit, välissuhete ja projektide juht, tel 627 5742, e-post: anu.sarnet@ekyl.ee