Täna algab Teeme Ära viies talgukevad ning 5. mai talgute kirjapanek 15. märts

Täna algab Teeme Ära viies talgukevad – kõik inimesed ja organisatsioonid üle Eesti saavad tänasest märkida Teeme Ära talgupäeva kodulehele oma plaanitavaid talguid, samuti jagada talgulugusid. Tänavune ühine talgupäev peetakse maikuu esimesel laupäeval, 5. mail ja nagu Eestis on juba traditsiooniks kujunenud, saab iga kogukond ise otsustada, mis vajab ühist ärategemist.



Tallinna Linnateatri Hobuveskis anti täna Teeme Ära talgupäeva avalöök, mille käigus komplekteeriti talgute stardipakette, esitleti koostöös Eesti Rahva Muuseumi (ERM) ja Eesti Pärimusmuusika Keskusega välja antud esimest talgulugude CD-plaati, tutvustati ajalehe Talguline avanumbrit ning kõneldi talgupäeva ettevalmistustest. ERMiga koos kuulutati välja talgulugude kogumise veebiretk.

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liikme Tarmo Tüüri sõnul on talgupäeva õnnestumiseks talgukorras ära tehtud juba mitmeid olulisi tegusid. „Talgutes ja ühises tegutsemises peitub suur vägi. See toob inimesed kokku, paneb nad üksteisega suhtlema, üksteist paremini tundma ja mõistma. Koduse talgupäeva eel tõstame esile tavaliste inimeste elulisi talguleide ning pöörame tähelepanu talgutraditsioonide laiemale tutvustamisele, et innustada inimesi talgute korraldamise ja neil osalemise kõrval ka oma talgulugusid julgelt jagama,“ rääkis Tüür. „Talgud on olnud eestimaalastele omane läbi erinevate aegade. Sel aastal kirjutame end 5. mai talgupäevaga ka algatuse World Cleanup 2012 maailmakaardile.“

Talgute stardipakett, mida tänavu jagatakse kõigile talgujuhtidele, aitab kaasa tegusa talgupäeva korraldamisele. Muuhulgas sisaldab stardipakett esmaabitarbeid, töökinnaste varu, kriisijuhendit, Talguhundi rinnamärki talgujuhile, samuti talgulugude CD-plaati ja ajalehte Talguline, milles nii nõuandeid ja soovitusi kui talgumeelelahutust.

Talgulugude kogumik, esimene omalaadne CD-plaat Eestis, valmis koostöös Eesti Rahva Muuseumi ja Eesti Pärimusmuusika Keskusega. Jutukogumik sisaldab 16 talgujuttu, mille luges plaadile näitleja Piret Simson. Plaadil on valik lugusid kaugemast minevikust ja nõukogude perioodist ning ka viimaste aastate Teeme Ära talgutelt. Lisaks on plaadile valitud viis muusikapala, mis aitavad luua talgupäeva meeleolu. 

Talgulisi kutsutakse Teeme Ära kodulehele registreeruma 15. aprillist, mil kuu ajaga on kirja pandud juba hea valik talguid. Soovijad saavad aga talguveebis registreeruda ka varem, kui leiavad endale sobiva talgukoha. 2011. aasta talgupäeval korraldati üle Eesti 969 talgut, millel osales 26 001 inimest (ligi 2% elanikkonnast).

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud, Teeme Ära Minu Eesti, Vabaühenduste Liit EMSL. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, EMT, Swedbank, Coca-Cola HBC Eesti, Dorpat, Nordic Hotels jt.

Talgute stardipaketti aitasid kokku panna Eesti Rahva Muuseum, Euroopa Komisjoni Esindus Eestis, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Pakendikeskus, Eesti Pärimusmuusika Keskus, B&B Tools, Snickers, Tamrex, Uniprint,  Vaba Maa, Waloplast OY ja mitmed vabatahtlikud. Paketid aitavad talgujuhtidele kätte toimetada Statoil Eesti koos Piletileviga ja Itella Smartpost.

Täpsem info: www.teemeara.ee

Tarmo Tüür, Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige, tel 534 11020, e-post tarmo@elfond.ee

Külli Vollmer, Teeme Ära talgupäeva maakondlike koordinaatorite eestvedaja, Eesti Külaliikumise Kodukant külakultuuri valdkonna juht, tel 511 4027, e-post kylli@kodukant.ee

Erkki Peetsalu, Teeme Ära talgupäeva meeskond, tel 501 8100, e-post erkki@maailmad.ee