Vana vallamaja andis aarded välja 08. mai

Järva Teataja
08.05.2012
Birgit Itse

Kuigi sõna «heakorratalgud» ei kõla kõige põnevamalt, võib nendegi jooksul ilmsiks tulla huvitavaid leide, ajaloolise Esna vana vallamaja juures nii juhtuski.


Esna vanas vallamajas koristasid talgulised ümbrust"ja ka maja teist korrust. Ees on katusevahetus ja selleks, et töömehed saaksid kuu lõpul alustada, tuli katusealune puhtaks teha.

Talgujuht Tõnu Taal andis teada, et koristustööde käigus paljastus saja-aastane kultuurikiht, mis sisaldas ühtteist põnevat ja väärtuslikkugi. «Näiteks tuli välja Eesti-aegne laste raudvoodi, hulgaliselt vanu tööriistu ning sütega töötav pressraud,» täpsustas ta.

Palju nalja valmistas Taalile paksust plekist ümmargune asjandus kirjaga «1941». «Tuli välja, et see on Saksa-aegne 200-liitrise tünni kaas,» märkis ta.

Talgutele tulnud 17 inimese abiga sai vallamaja ümbrus ja teise korruse katusealune korda. «Kogusime 20 200-liitrist pürgikotitäit rämpsu ja 40 euto eest vanarauda,» lisas Taal.

«Teeme ära!» Järvamaa koordinaator Argo Loo avaldas heameelt, et alates esimestest talgutest on inimeste suhtumises märgata muutusi. «Riigimetsa majandamise keskuse väitel on praegu metsad neli korda puhtamad kui 2008. aastal ehk prügistatud kohti on 75 protsenti vähem,» selgitas ta. «Et inimeste mõtteviis muutub aeglaselt, on see väga tubli saavutus.»

Kõige rohkem talgulisi - 126 oli Loo andmeil Laupa mõisaparki korrastamas. Väätsa heakorratalgute üks juhtidest Evelin Puntso ütles, et kuigi oodati 50 inimest, oli neid köha! kümme rohkem ning kui paar oksa- või lehehunnikut välja arvata, oli võimalik kõik plaanitu lõpetada. «Eriti hea meel on selle üle, et jõudsime puud ära istutada ja kiigeplatsil on nüüd uus lava,» sõnas ta.

Koordi külas olid lausa kahed talgud: kui pühapäeval juhtis Hobuteraapia teemapargis talguid Sven Aluste, oli päev varem samas külas lastele rajatava sfcate-pargi talgujuht tema poeg Markus.

Koos täiskasvanutega oli köhal umbes kümme inimest, kelle töö tulem on krossiraja moodi ratastega sõitmise võimalus. «Lapsed tahtsid muidugi rampe, aga olid lõpptulemusega väga rahul, sest muldkehad võimaldavad ratastega ka hüppeid teha,» ütles Sven Aluste.

Maailmakoristuse rütm on kestnud juba peaaegu kaks nädalat, osa tegevusi jätkub lume tulekuni. Nende hulgas on näiteks üle-eestilised prtigikaardistamistalgud, mis Järvamaal on eeloleval nädalavahetusel.

Peale selle on käimas kaks ettevõtmist, milles saab osaleda arvuti tagant lahkumata. 15. maini on Facebooki keskkonnas (www.facebook.oom/ digitalgud - toim) ülevat pildid ja videolõigud, mille kohta oodatakse lisateavet. Kuu lõpuni ootab «Teeme ära!» kodulehekülg talgupilte.