Ühine eesmärk tõi kokku hulgaliselt inimesi 08. mai

Valgamaalane
08.05.2012
Andre Hanimägi

Laupäevased talgud tõid Valgamaal kokku üle tuhande inimese.


Karula vallas Raavitsa külas Riisalis korrastati tänavuse «Teeme ära» kampaania käigus teeääred ja bussiootepaviljoni ümbrus. Ehitati ka inifbtahvel, mille järgi oli ammu vajadus.

Talgute korraldaja ning Riisali külaseltsi esindaja Tiina Lail sõnas, et talgud laksid suurepäraselt ning viperusi ette ei tulnud. «Rahvas oli õnnelik ja rõõmus,» ütles ta. Talgud tõid meie-tunde Osalejaid oli kokku 40, kellest noorim saab peagi kaheaastaseks ning vanimal eluaastaid üle 70. Selline suur aktsioon toimus Riisalis esimest korda. «Kui hommikul oli eesmärk teha piirkond puhtaks, siis päeva lõpus täitsime tegelikult kaks eesmärki: tegime piirkonna puhtaks ja suutsime tekitada selle meie-tunde,» oli Lall õnnelik.

Teeääri ja metsaalust koristades üllatas talgulisi aga suur priigihulk. Kotid täitusid ootamatu kiirusega ning neid pidi juurde tooma. Lalli sõnul ei olnud autoga sõites või niisama ringi kõndides arugi saada, kui palju metsa all tegelikult prügi on.

«Kui metsa mindi, oli see ikka tõsine Sokk, et issand, millisel prügimäel elame,» rääkis ta. Vähemait ühel juhul sai aga metsa alt leitud ese uue elu: uue omaniku sai sõiduauto Volkswagen Polo esistange.

Lalli sõnul oli talgute edu taga üks korraldajatest Katrin Wliko, rohked toetajad ja loomulikud talgulised ise.

«Nendeta ei oleks seda päeva toimunud !« oli Lall tänulik. Valmistuti kooli kokkutulekuks

Eve Koser oli talgujuht nii heakorrapäeval fokis kui ka Pühajärve vana koolimaja talgutel. Heakorrapäev Vokis toimus juba 1. mail ning talgulisi oli 48- Koos on kevaderi suuremaid töid tehtud juba mitu aastat, kuid «Teeme ära» kampaania käigus teist aastat. «Täitsa kihvt oli!» kinnitas Koser.

Tööd said tehtud kolme tunniga ning pärast seda peeti külakoosolek ning söödi talgusuppi. «Süda jäi rahule ja ümbruskond sai ilusaks küH,» üties ta.

Laupäeval peeti talguid aga Pühajärve koolivana maja juures. Peagi on tulemas kooli aastapäev ja kokkutulek, niisiis korrastati hoone ümbrust. Seal oli tööl 12 inimest.

Tööd koduloomuuseumis ja kirikuvaremetes

Grupp Tõrva gümnaasiumi õpilasi. Õpetajaid ja linna sotsiaaltöötajad korrastas talgupaeval staadioni ümber lookleva Õhne jõe kaldaid. «Korjasime kokku jõe kallastele. kogunenud rämpsu ning põletasime puudelt langenud oksi. Tõime ära ka hulk klaastaarat ja plastpudeleid, mis olid puude ja põõsaste alla maha visatud,» selgitas üks Tõrva gümnaasiumi talgupäeva korraldajaid liia Ortus. ' Tõhusat tööd tegid talgulised ka Helme koduloomuuseumi ning ajaloolise Helme kiriku varemete ümbruses.

Muuseumi remonti ootavate ruumide seintelt kraabiti maha sinna aastate jooksul kantud viimistluskihte, pühiti ekspositsioonidelt tolmuja korrastati ürikuid.

Vilgas töö kees ka muuseumi õues. Talgutele kogunes 26 inimest. Talgujuht Katre Liiberg avaldas rõõmu, et ilm oli suurepärane. «Küllap see on üks põhjus, mis inimesed kõdudest välja tõi,» väitis talgujuht.

Muuseumi juures töötavad inimesed riisusid parkija teeääri, korrastasid lillepeenraid ja istutasid uusi lilletaimi, värvisid iile välikännla ning põletasid kogutud prahti.

TÄLGÜPÄEV Eestis toimus kokku 1220 talgut, millest võttis osa 30 382 inimest Aktiivseimaks maakonnaks osutus Harjumaa koos Tallinnaga, kus osales kokku 8032 inimest.

Valgamaal oi! 49 talgut ning neis osales 1086 talgulist

Naabermaakondadest oli Viljandimaal 58 talgut 1092 osalejaga, Tartumaal T11 talgut ja 2546 talgulist Põlvamaa! 40 talgut ning S32 osalejat ning Võrumaa! 59 talgut Ja 1135 talgulist.

MKKas: «Teeme ira» koduleht

Metsa alt leitud prügi hulk üllatas talgulisi. Mõned kokku korjatud rehvid said aga uue elu: nendesse istutati lilled.

Talgute korras valmistati ja paigaldati ka infotahvel, mida varem Riisalis polnud ning millest puudust tunti. Talgulised tööhoos Helme koduloomuuseumi juures.