Talguplaat mängima, ja tööle! 15. märts

Maaleht
15.03.2012
Bianca Mikovitš

Seekordsele "Teeme ära!" ettevõtmisele lisab värvi kõikidele talgujuhtidele saadetav CD-plaat, millel 15 vanemat ja uuemat talgujuttu.

Viiendat aastat on tuhanded töökaed mai alguses valmis haarama labidaid, kudumisvardaid ja saage, et anda taigu korras oma panus töödesse, mis hüüavad ühise tegemise järele.

Tänasest iäheb lahti valmistumine ühiseks taigupaevaks, mis tänavu leiab aset 5. mail.




"Teeme ära!" tänavuse eestvedaja Tarmo Tüüri sõnul on järgneva kuu jooksul võimalik "Teeme ära!'' kodulehele panna kirja tegemist vajavaid töid ning pärast seda saavad end kirja panema hakata juba talgulised .

"Inimesed tunnevad vabatahtlikust tööst üha enam rõõmu ja oskavad selles leida muidki väärtusi peale vajadase midagi lihtsalt ära koristada," märkis Tüür.

Võib ka kududa

Mingit Talgutüdimust tema kirtnirusel Eestis küll märgata põie, kuigi on ka neid, kes küsivad, miks töö peab käima kampaania korras selleks määratud päeval.

"Ei peagi," kinnirab Tüür. "Meie soov on vabatahtlikku tööd ärgitada, tuua välja selle tugevaid kuigi ning anda inimestele korraldamise ja kaasalöömise võimalus."

Kuigi iga kogukond võib teha talguid, millal ise tahab - selleks ei pea ootama 5. maid -, on "'Teeme ära!" koduleht hea võimalus ühises andmebaasis viia kokku töö ja teaiia.

Samuti, toetab kogemustega meeskond algajaid talgujuhte nõu ja jõuga, ka on paljud firmad omalt poolt hakanud pakkuma töövahendeid ja isegi võimalust tehnika käsutamiseks.

Prügi nagu polegi

"Meil polegi eriti prügi, nende mõne kommipaberi pärast pole mõtet talguid teha," märgib Metsanurme küiakeskuse tegevjuht ja kogenud talgukorraldaja Anneli Kana. "Küll on pool külakeskust talgutega üles ehitatud ja koos teeme ikka suuremaid töid!"

Tänavu korrastatakse matkarada ning tegevust jätkub 60 inimesele. See pole Metsanurmes mingi eriline asi - kord oli võsas müttamas ja koristamas 50 pangatellerit.

"Meile meeldivad külalised," avab Anneli Kana talgute korraldamise tagamaid. "Sest siis nad oskavad ise tagasi tulla ja teatavasti kolmandal korral saavad külalistest juba omad!"


"Teeme ära!" kommunikatsioonijuhi Erkki Peetsalu sõnul on plaadil nii värskeid talgulugusid viimastest aastatest kui ka Eesti Rahva Muuseumi abil leitud jutte vanema aja talgutest, olgu selleks siis ühine maja teise kohta vedamine, sõnnikuvedu vöi pruudi veimevaka valmistamine.

"Oleme saanud väga palju head tagasisidet, kus inimesed on leidnud endale naabri, saanud uusi sõpru, avastanud Eestit uue nurga alt või saanud ideid edaspidiseks," sõnas Peetsalu. Üks paljudest maailmas Seekordse talgupäevaga ollakse korraldajate sõnul ka maailmakaardil, sest kevadest sügiseni toimub Eestist alguse saanud maailmakoristuse aktsioon, mille käigus koristatakse paljudes riikides üle maailma oma kodukohta.

Eesti võttis niisuguse prügikoristuse ette 2008. aastal, millest nüüdseks ongi välja arenenud sadu kogukondlikke algatusi hõlmav talgu päev.

/---/