Talgupäeval langes nii vana kuur kui võsa 08. mai

Virumaa Teataja
08.05.2012
Kristi Ehrlich

"Teeme ära!" talgupäeval võeti maha üksjagu võsa, aga ka mõni viltu vajunud vana kuur. Lisaks saemürinale võis mõnelgi pool kuulda lugusid vanadest talgukommetest või kohaga seotud ajaloost.


Üleeestilisel talgupäeval peeti "Teeme ära!'' koduiehe andmeil 1 220 taigut, millest võttis esialgsetel andmetel osa 30 382 inimest. Selleaastase talgupäeva aktiivseimaks maakonnaks osutus Harjumaa koos Tallinnaga, kus osalejaid oli kokku 8032. Lääne-Virumaal peetud talgud toid kõdudest välja 151 1 talgulist.

Rägavere vallas Mõedaka küias oli talgupäev toonud Kala tallu talgujuhi Taimi Alasi pere ja tuttavad, kes üle Eesti laupäeval kokku tulid. Üheskoos lõigati võsa, korjati oksi, lammutati vana kuuri ning korrastati Vaeküla kunagise mõisahärra Nicolai von Schuberti soovitusel raiu juurde loodud vana viljapuuaeda, kus enamik viljapuid küll mõisaajast ei pärine.

Vana peremees Hans Leuska, kes talgupäeval kahele nooremale põlvkonnale von Schubertist ning viiendat põlve suguvõsa käes olevast: kirju ajalooga Kala talust lugusid pajatas, jutustas, et kord kutsunud Vaeküla mõisahärra talupojad enda juurde ning käskinud meestel oma talude juurde õuna-,kirsi ja ploomipuid istutada.

"Oh, härra, pole tarvis, meile aitab pihlakast küll," vastanud talupojad härraie. Selle peale öelnud mõisnik talupoegadele, et kui neil ei ole viljapuid, tulevad lapsed härra aeda vargile ja see härrale ei meeldi.


Teist aastat toimusid kaitseliidu Viru maleva eestvedamisel "Teeme ära!" talgud Moodi Pannimäel. Eelmisel aastal lõigati linnust ümbritsev kiviringvall osaliselt võsast välja ja korrastati linnuse õu. Sel aastal töödega jätkati.

Juba kolmandat korda korraldati EELK Rakvere Kolmainu koguduse juures üleriigilist talgupäeva, mis algas lugude jutustamisega vanadest talgukommetest.

Hiljem tehti üheskoos puhtaks kirik ja kirikutorn, noortemaja, pesti puhtaks aknad, korrastati koguduse pastoraadi vanad keldripõrandad, riisuti kirikuparki, puhastati roosihekki ja lillepeenraid.

Rakvere teatri kollektiiv sõitis laupäeval Karula külla Kaarel Karmi tallu, et talguhoos korrastada suveks etenduspaik Urmas Vadi autorilavastuse "Hullumaja suvepäevad Vaino Vahingu ainetel" jaoks.

Võsul koristati talgupäeval randa ja võeti ette Võsu bussijaama värvimine.