Talgupäev ootab: "Teeme ära!" 17. aprill

Virumaa Teataja
17.04.2012
Eva Klaas

Üleeile algas talguliste kirjapanek 5. mail toimuvale "Teeme ära!" talgupäevale. Eile lõunase seisuga oli üle Eesti valida 550 talgu seast, Lääne-Virumaal oli registreeritud üle kolmekümne talgu


"Teeme ära!" talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür ütles, et talgukohtade ülespanek on läinud mullusest: hoogsamas tempos- "Talgute lisamine talguveebi on avatud mai alguseni," sõnas Tüür ja juhtis tähelepanu, et talgutele osalejana kirjapanekut ei tasu jätta viimasele minutile, sest taigujuhtidel on vaja päev ka ette valmistada.

Talgupäeva Lääne-Virumaa koordinaator Mati Ulm ütles, et seni on Lääne-Virumaal registreeritud peamiselt heakorratalguid. Paljudes kohtades, kus juba eelmistel aastatel on talguid korraldatud, toimuvad need ka tänavu, samuti on uusi liitujaid. Talguid tuleb kindlasti juurde, sest aega neid registreerida on veei mitu nädalat.

Talgute korras saab ette võtta just seda, mida kogukond soovib - tehakse külad korda, korrastatakse mõisaparke, istutatakse metsa või puhastatakse mereranda.

"Üleeelmisel aastal korraldati Väike-Maarjas lapiteki talgud," tõi Mati Ulm näite teistsugustest töödest.

"Teeme ära!'' kodulehelt www.teemeara.ee, kuhu pannakse kirja nii talgud kui talgulised, leiab muu hulgas näiteks talgud EELK Rakvere Kolmainu kirikus, kus koristatakse nii kiriku ja selle kompleksi ruume kui ümbrust. Rägavere valla Miila külas aga valmistutakse suviseks külaväravate päevaks.

Arvukalt on talgukohti registreeritud Vihula vallas, sea! kavandatakse ka suurima talguliste arvuga talguid valla metsaaluste koristamiseks, kuhu oodatakse appi 250 kättepaari.

Talgujuht Valmar Kask selgitas, et 2008. aastal tehti küll esimese "Teeme ära!" kampaania raames prügi suurkoristus, kuid seda jäi metsade alla veel üksjagu ning prahti on juurdegi toodud.

Ulmi sõnul on piirkondlike koordinaatorite (Lääne-Virumaal on Mati Ulmile abiks Katrin Kärner) ülesandeks eelkõige suhe talgujuhtidega ning talgute lisamine kodulehele.