Talgulised liigutasid oma entusiasmiga kajastajate südameid 09. mai

Meie Maa
09.05.2012

Udune 4. mai hommik Kuressaares. Arutame omavahel ilma takseerides, kas oleks mõistlik talguid kajastama minna talvejopedes, kuna sel uudsel moel talgutades me ilmselt oma nahavahesid soojaks ei saa. Soojalt riietatuna postimaja juurde jalutades hakkabki juba palav, kuigi ilm on pilves ja jahedavõitu.


Särtsakas talgujuht Vilma Rauniste juba ootab meid ja asume kärmelt teele. Esimeses talgukohas Muratsi sadamas pakitakse töövahendeid autodest välja. Daili Tuuling, Muratsi sadamatalgujuht, lausus tervituse asemel: “Teeme ära! Loodame väga, et plaanitud 15 talgulist tuleb kokku. Halb on see, et talgupäev langes kokku linnajooksuga.”

Osa varajasi talgulisi on ranna ääres roogu koristamas ja peagi saab järelkäru kuhjaga täis. Sadamast, mida ümbritsev küla on viimaste aastate ehitusbuumi järel kasvanud üheks Saaremaa suuremaks, 200 püsielanikuga külaks, on kavas kujundada kena kokkusaamis- ja ürituste paik, et ikka naaber naabrit tundma õpiks. Kui lahkusime, oli tööl 19 kätepaari, ka lapsi, kes kogukonna vaimust osa said.

Sõidame kiiresti edasi ja peatselt paistabki 80 elanikuga Vaivere küla, kus seltsimaja juurde on koondunud kenake hulk inimesi. Kavas on puhastada seltsimaja nii seest kui väljast, teha korda laste mänguväljak ja kiigeplats.
Suurem osa välitöid oli ära tehtud juba 14. aprillil, seepärast ei morjendavat neid talgujuht Mari Koppeli sõnul ka see, kui ilm peaks uuesti vihmale pöörama. Meilegi taheti kohe rehad pihku anda, et meie sissepõikest peale lobisemise ka tolku oleks. Pärastlõunal töö lõppedes pidi külaelanikke ees ootama tuletõrje päästetehnika tutvustamine.

Kiirustame edasi. Sakla seltsimaja ümber on näha toimekaid riisujaid ja saagijaid. Peatume ja läheme hoovi. Näeme, et katuse alla on saanud eelmisel aastal alustatud muuseumi juurdeehitus. Rõõmus Agnessa Sepp tuleb meile vastu ja lubab edasi astuda.

Suurtest maakividest seintega hoonesse mahub hästi ära praegu vaid ühte tuppa mahutatud ekspositsioon. Ja muidugi on oodatud ka kõik, kes tahaksid omalt poolt midagi sobivat muuseumile annetada. Muuseumis leiab koha ka Astra Mõistliku magistritöö Valjala rahvariietest.
Lahkudes kutsutakse meid järgmisel laupäeval, 11. mail hommikupoolikul Sakla saialaadalt läbi astuma, et maitsta kohalike küpsetajate maitsvat saia, kaeda koti- ning kübaranäitust ja muud huvitavat.

Teeäärses Kahtla külas Laimjala õigeusu kiriku juures on talgulisteks karismaatiline preestriperekond Treima koos abilistega, kokku paarkümmend inimest. Plaanis on vanade, ohtlike puude langetamine ja saagimine, selleks on kaasatud ka spetsiaalne tehnika. Ja maas lamavad juba mitmed jämedad puunotid.

Saame teada, et preester Toivo Treima teenib Saaremaal Tornimäe, Laimjala, Mustjala, Reo, Piila, Pärsama, Leisi koguduses ja lisaks veel Ristija Johannese kloostris Reomäel. Räägime ka veel maikuus aset leidvatest Soome õigeusu koori Psallo kontsertidest Leisi kirikus 19. mail kell 17 ja Tornimäel 20. mail kell 13.

Järgmine peatuskoht on Laimjala keskus, kus mehed on ametis kultuurimaja katusele ohtlike puuokste saagimisega. Ardo Kaljuste sõnul on naised läinud teisele objektile jõukohasemale tööle. Kohtame ka vallavanemat ja talgujuhti Vilmar Reid, kellelt kuuleme, et inimesi on Laimjalas koduümbruse korrastamisel rohkesti, oma talgud on pea igas külas. Õhtul on tublidele talgulistele plaanis saun ja toidupooliseks suitsutatud metssiga ja räimed.

Joostes saabuvad vallavanema lapsed rehadega oma objektilt – jalgpalliväljaku koristuselt. Ära sõites näeme ka tublisid naisi bussiootepaviljoni värvimas.

Suundume Saareküla matkaradade korrastamise talgutele, mis on korraldatud Saareküla fänni ja entusiasti Raul Traumanni mälestuseks. Külmetusest kähedahäälne talguhunt Eha Ennemuist ütles, et matkaradadega on kavas tutvustada ümbruskonna mitmekesist taimestikku ja loodust.

Rõõmsalt lehvitades jätkame teekonda muinasajast pärit unikaalse Pöide kiriku poole. Seal on tööl nii vanu kui noori. Saame jutule kohaliku elu edendaja Meelis Pärnaga, kes jätnud töö ja elu Tallinnas ning kolinud perega Saaremaale. Rahulolev Meelis rääkis, et sihtasutuse toel riigieelarvest selleks aastaks saadud rahaga on plaanis peatselt kiriku remonditöödega algust teha. Loodetavasti on järgmisel aastal samal ajal kiriku katus juba parandatud.

Usutlejate vaatevälja jõudis ka talgujuht Gerri Grünberg, kes läheneva lõuna pärast muretses. “Kirik päästetakse. Tehtud on uus katuseprojekt ja riigieelarvest pühakodade programmist saadud 123 tuhande eurose projekti ehitustööd algavad hilissuvel või sügisel,” pajatas talgujuht.
Kuid tänase talgupäeva eesmärk on puhastada vana, mittekaitsealune vankrikuur, millest peaks saama väike infopunkt, kus ka esmased olmeruumid. Grünberg rääkis, et eelmisel aastal ilmus välja üks noor Hispaania arhitekt, kes nägi Pöide suurejoonelist kirikut ja hiljem teatas, et tahab selle kiriku heaks midagi ära teha.

“Pakkusin talle teha infopunkti projekti. Eskiis on valmis. Neil Hispaanias olevat nii, et kes alustab, see ka lõpetab. Ja veel – üks Soome kunstnik, kes elab Neyorgis, võttis meiega ühendust ja lubas kaasa lüüa. Mais tuleb ta siia läbi rääkima. Mees on ostnud endale Koigi külas elamise. Tore, et on inimesi, kellel on mõtteid ja silm särab.”

Edasi vurame üle väinatammi Igaküla Suurkaevu taastamistalgutele. Talgutele oli kokku tulnud 15 inimese ringis, nii püsiasukaid kui suvemuhulasi, kellest mitmed omavahel enne tuttavadki polnud.
Kaevu ümber ja sees askeldavad noored Meret, Priit ja Kaido teavad rääkida, et unikaalse kaevu, Muhu keeles “kao” olla ehitanud Rootsi sõjamehed umbes 400 aastat tagasi. Sügavuseks 52 jalga = ca 15,5 meetrit. Kaev oli kogu küla veevõtukoht ja kuna külas oli vanasti 52 peret ja enamasti kõigis ka palju lapsi ja loomi, olid järjekorrad vee saamiseks üsna pikad. Esimese iseseisvuse ajal, kui inimeste jõukus võimaldas, hakati ehitama puurkaeve ja hiljem loobiti vana kaev kive täis.

Leiame üles ka taastamise “peasüüdlase”, talguhunt Inna Ligi, kes läheneb meile kohvitermosega. Inna ütleb, et küla on kasvanud ümber kaevu, nagu lille kroonlehed ümber südamiku. Nii polegi teada, mis oli enne, küla või kaev. Kaevu juures on läbi aegade olnud külainimeste kokkusaamiskoht, kaevu hea energeetika on seda soosinud ja nüüd ongi tõsiselt plaani võetud kaevu ja kokkusaamiskoha taastamine.

Talgute külastamine jätkub Koguva külas, kus kirjade järgi toimuvad päris mitmed talgud. Kõigepealt pilk mere äärde, Muhu uisu talgutele. Talgujuht Mihkel Jürisson on läinud just lõunase supi järele, aga jutule saame kahe mehega – Kallaste külas elava uisuühingu liikme Andres Kindeleliga ja soomlasest uisuehitaja Jussi Kurkineniga, kes suviseks külastushooajaks atraktsioone välja saevad.

Koguva külaplatsil on meestel käsil lipumasti paigaldamine – ettevalmistus suvel toimuvaks ülemaailmseks külakokkutulekuks. Naised on platsi ja ümbruse juba puhtaks riisunud ja nüüd teevad mehed oma tööd täie tõsidusega, nii et laastud lendavad. Koguva muuseumi juhataja Meelis Mereääre sõnutsi on plaane veel palju, näiteks külaseltsi esimehe Hilja Tüüri eestvedamisel on plaanis teha auväravad küla sissesõiduteele ja stiilsed sildid-viidad.

Orissaarde sissesõidul on tee ääres talgulised ja kõrguvad suured virnad raiutud võsa. Kohal on talguhundist vallavanem Aarne Põlluäär, kes on oma südameasjaks võtnud, et esimene mulje Orissaarest oleks meeldiv. Ahjukõlblik osa võsast plaanitakse anda valla vanuritele ja ülejäänu läheb hakkena katlamajja.

Orissaare alevi keskel kohtume energiliste ja sportlike talguliste grupiga, kes on kogu hommikupooliku töötanud Orissaare staadioni korrastamisel.
15 talgulist – kõik Orissaare spordi tulihingelised fännid: teenekas spordiveteran Milvi Viss, spordikeskuse juhataja Kaire Nurja koos perega, Elo Lember, Andla Rüütel, Margo Rüütel, Arved Saar ja teised on värvinud väravapostid, puhastanud kummiplaadirajad ja teinud muud vajalikku hooaja alustamiseks. Pärast lõunasööki jätkub päev sauna ja mõttetalgutega spordihoones.

Meie järgmine sihtkoht on Orinõmme külaväljak, kus Orinõmme, Liigalaskma ja Maasi küla mehed on ühendanud jõud ühise laululava valmimiseks külaplatsil. Hommikul nullist tööd alustades oli meie saabumise ajaks raamistik enam-vähem püsti ja pisut fantaasiat kasutades saab valmivast asjast ettekujutuse juba küll. Tõmmu ja väga muheda Orinõmme külavanema Jaan Teeveti sõnul lähevad sel kevadel laululava valmimisse kõik meeste vabad hetked.

Vilma ärgitab mehi kiiremas korras mõtlema ka külakoori moodustamisele, kuna koos töötades saaks ka ühtelaulmist harjutada. Sest juba jaanipäeval on laululava avapidu.

Edasi viib tee meid Soela sadamasse, kus küll enamik 28 talgulisest on juba töö lõpetanud, kuid meil õnnestub siiski kohata Soela sadama seltsi tegusat esimeest Margus Pajustet ja aktiivset liiget Ants Sagurit.
Soela sadama seltsi liikmed ja toetajad on täna lühikese ajaga jõudnud teha palju tööd: juurinud kände, võtnud võsa, puhastamaks teed kuni muulini, külvanud muru. Eeloleval suvel on kolm aastat tegutsenud seltsil plaanis sadama süvendustööd ja mõrrakuuri ehitus, kavas on kaikohad 50 alusele. Siis saavad ka sõbraliku naabersaare Hiiumaa paadid külla tulla. Suured plaanid teevad meeste meeled rõõmsaks.

Sõidame kiiresti edasi Karja. Sealse jõe ääres on 1957. aastast külaelanikke teeninud sauna viimnepäev. Veel eelmisel nädalavahetusel köetud saunast pole enam palju järel. Talgujuht Andres Jalakas on rahul, et 28 inimest on hommikust saadik lammutustöödega ametis olnud ja ind ei paista raugevat. Musta tööd ei põlga ära ka väikesed külaelanikud. Uus, peatselt püstitatav saun-puhkemaja annab veelgi paremad võimalused kõigi külaelanike ootustele vastavaks täiuslikuks lõõgastuseks.

Viimasena võtame suuna Kaarma valla Tamsalu küla teeäärte puhastamistalgutele. Igal alal aktiivsele talgujuhile Jelena Pšenitšnajale on need juba kolmandad talgud, mille korraldamisel ta kaasa lööb. Neljapäeval toimetas ta Lümandas, täna hommikul Tiirimetsas, praegu kodukülas Tamsalus ja homme on plaanis Naiskodukaitsega Kudjape kalmistul endiste mõttekaaslaste haudade korrastamine.

Käsilolevate talgute eesmärk on vältida igatalvist tuisuvaalude kogunemist ja võimaldada masinatele parem läbipääs. Need on peretalgud, kuhu Jelena kaasas kaks tütart koos sõbrannaga, neli venda ja ema talgutoitu valmistama. Jelenaga kohtudes saame ka meie osa tema tohutust entusiasmist.

Oli lahe ja omanäoline talgupäev.

Kajastustalgulised Ursula ja Liis