Talgud kui võluvits 25. aprill

Saarte Hääl
25.04.2012

Ühistöö korras on Saaremaal suuremaid töid tehtud juba muinasajast saadik. Nõukogude ajal tähistati kevadtalgutega suure juhi Lenini sünnipäeva. Ent 21. sajandil on lausa kohustuslik osa võtta "Teeme ära" talgutest.


Kahjuks on talgute mõte aja jooksul muutunud. Kui vanasti tehti talgukorras ära tööd, millest oma talu jõud üle ei käinud, siis täna meelitatakse inimesi reklaamikampaaniate abil koristama kellegi teise jäetud prahti. On toimunud ka mõttetalgud, aga nendegi puhul ei ole kindel, kas piirduti vaid suu puhtaksrääkimisega või sündis ka midagi käegakatsutavat.

Võiks ju öelda, et mis selles halba on, kui korra aastas tehakse Eestimaa prügist puhtaks. Kahjuks on aga nii, et hoolimata "Teeme ära" algsest ideest metsa alla veetud praht kord kokku koguda, on sellest nüüdseks saanud iga-aastane aktsioon. See tähendab vaid seda, et leidub küllalt inimesi, kelle jaoks on täiesti loomulik viia oma olmejäätmed metsa alla, selle asemel et neid raha eest prügimäele anda.

Negatiivne on ka see, et talgute kui ühistegevuse idee on muutunud kitsalt ühepäevaseks ürituseks. Tekib kellelgi mõte teha talgud mõnel teisel ajal kui mai esimesel laupäeval, kiidavad kogukonnaliikmed kooris, et me ju juba osalesime "Teeme ära" talgutel. Järgmine samm oleks see, et nutikad "rehepapid" hakkavad talguid käsutama enese huvides. Miks mitte lasta vabatahtlikel linnavurledel sulle talvepuid varuda või lasta neil suvila ära värvida...

Ning õige mees paneks vabatahtlikud põllult kive korjama, kapsataimi istutama ja kartuleid korjama.

Juba 5. mail on kõik saarlased oodatud järjekordsetele "Teeme ära" talgutele. Rõõm ühisest viibimisest värskes õhus kaalub üles kõik kahtlused, mis siinkirjutaja arvamus tekitada võis.

Alustama peaks aga sellest, et hommikul koduuksest autoni jalutades viite mööda minnes prügikasti kommipaberi, mille tuul teie õuele toonud on.