Talgud algavad juba täna 28. aprill

Valgamaalane
28.04.2012

Tänasel talgupäevat jätkub tööd rohkem kui küllaga, näiteks on tee Valga väikeloomade matmispaigani täielikult ära prügistatud.


Valga linnavalitsuse linnahoolduse heakorravanemspetsialist Marju Kants sõnas väikeloomade kalmistuni viiva tee kohta, et masendavaks teeb olukorra vajadus seda ala igal aastal koristada. «Sügisel olid tee ääred puhtad ja nüüd kui läksime - milline oli vaatepilt!» oli Kants ebameeldivalt üllatunud.

Tema sõnul on linn ise suhteliselt puhas ning hea meelega saaks talgute korras teha hoopis muid töid kui prügikoristus, kuid metsad ja teeääred on kehvas seisus.

«Milleks prügi teeäärde viia? Sama hästi võib ju sõita jäätmejaama. Hea küll, peab maksma, aga mõnda asja saab ka täiesti tasuta anda,» ei mõistnud Kants prügistajate mõtteviisi.

Süüdlasi keeruline tabada
Kalmistuni viiva tee äärde maha pandud prügihunnikutes oli nii olmeprügi, ehitusprahti kui vanu kodumasinaid. Rämpsu seest võis leida aga ka mitmeid jõulukaarte.

Valgamaa Omavalitsuste Liidu keskkonnaosakonna keskkonnainspektor Roman Tannenberg sõnas, et mõnikord on prügis leiduvate kaartide või kviitungite järgi võimalik leida ka prügistaja

«Mõnel juhul oleme süüdlase nii leidnud ja inimene on ka prahi ära koristanud,» rääkis Tannenberg. Samas tõdes ta, et prügistajat leida ja karistada on keeruline, kui tegevusele ise peale ei satu. Keskkonnainspektor kinnitas, et kui leitakse süüdlaseni viiv dokument, võetakse inimesega ühendust. «Kahjuks meil on selline rahvas siin - tuleb lihtsalt konstateerida,» ütles ta.

Valga linnavalitsuse metsnik Rando Roosik sõnas, et teel, mis viib väikeloomade käimistuni, ongi rämpsuga kõige suurem probleem. Hiljuti avastas mees aga, et Tambre metsa oli hulgaliselt viidud veneaegset klaastaarat. «Muidu üldiselt metsad väga hullud ei ole. Aastatega on olukord paranenud,» ütles ta.
Abikäsi peaks jaguma Roosiku sõnul peaks abikäsi talgutel jätkuma. «Praeguse (neljapäevase - toim) seisuga tuleb kuskil 70-80 inimest kokku, kellest kõik ei ole registreerunud,» selgitas ta. Ta tõi näite, et Valga põhikool on lubanud tulla kahe õpetaja ja kahekümne õpilasega. Niisamuti peaks talgulisi tulema lastekodust ning mujaltki. «Just väiksemaid lapsi tuleb kõige rohkem arvatavasti,» rääkis ta.