Nüüd saab end kirja panna Teeme Ära talgupäeval osalemiseks 16. aprill

Läänelane
16.04.2012
Link: www.laanlane.ee/article/n%C3%BC%C3%BCd-saab-end-kirja-panna-teeme-%C3%A4ra-talgup%C3%A4eval-osalemiseks

Teeme Ära viies talgukevad kogub hoogu – nüüd saavad kõik eestimaalased valida talgupäeva kodulehel endale sobivad talgud ning panna end 5. mai talgupäevale osalejana kirja.



Eile pärastlõunase seisuga oli talguveebis valida juba 529 talgu seast, kuid talguid lisandub pidevalt. Teeme Ära talgupäeva meeskond avas oma välihooaja ja talguliste kaasakutsumise üle-eestilisele talgupäevale lõppeval nädalavahetusel Võrumaal Haanjas sõnnikuveotalgutega. Ühiselt sai lambalaut sõnnikust tühjaks veetud ja põlluramm laiali laotatud, pealetükkiv võsa ära piiratud ning talguveebi ka suur roheline nupp üles seatud. Talgupäeva menüüsse kuulusid veel talgusupp ja saun.

Teeme Ära talgupäeval osalemiseks saab registreerida talguveebis aadressil www.teemeara.ee, klikates avalehel suurt rohelist nuppu „Liitu talgutega“. Jätkuvalt saab üles märkida ka talguid, selleks on sinine nupp „Korralda talgud“. Talgupäev meeskond kutsub märkima talguveebi ka neid talguid, mis korraldatakse mõnel teisel päeval kui 5. mai.

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür ütles, et talgute ülespanek on läinud mullusest isegi hoogsamas tempos ja nüüd on paras aeg talguveebis ringi vaadata ning talgulistel end kirja panna. „Kui märkate, et teie kodukandis, külas või linnaosas ei olegi veel talguid toimumas, arutage oma rahvaga läbi ja tehke ise ära. Talgute lisamine talguveebi on avatud mai alguseni,“ ütles Tüür. Ta lisas, et talgutele kirjapanekut ei tasu jätta viimasele minutile, sest see aitab talgujuhtidel talgupäev paremini ette valmistada.

Sel aastal kirjutame end 5. mai talgupäevaga ka algatuse World Cleanup 2012 maailmakaardile ja kõik talgupäeval osalejad saavad öelda, et on osalised Eestist alguse saanud ülemaailmses algatuses. Talgutele registreerujad saavad tänavu abiks talgute stardipaketi, mida jagatakse kõigile talgujuhtidele, et aidata kaasa tegusa talgupäeva korraldamisele. Muuhulgas sisaldab stardipakett esmaabitarbeid, töökinnaste varu, kriisijuhendit, Talguhundi rinnamärki talgujuhile, samuti talgulugude CD-plaati ja ajalehte Talguline, milles nii nõuandeid ja soovitusi kui ka talgumeelelahutust. Talgulugude kogumik, talgujutte ja muusikapalu sisaldav esimene omalaadne CD-plaat Eestis, valmis koostöös Eesti Rahva Muuseumi (ERM) ja Eesti Pärimusmuusika Keskusega.

Talgupäeva meeskond ja ERM kutsuvad inimesi taas talgulugusid jagama. Seda saab teha talguveebis aadressil http://www.teemeara.ee/talgulood.

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud, Teeme Ära Minu Eesti, Vabaühenduste Liit EMSL. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, EMT, Swedbank, Coca-Cola HBC Eesti, Dorpat, Nordic Hotels, Statoil, Pakendikeskus, Tamrex jt.

2011. aasta talgupäeval korraldati üle Eesti 969 talgut, millel osales 26 001 inimest (ligi 2% elanikkonnast).