Maavanema pöördumine talguliste poole 05. mai

Meie Maa
05.05.2012
Kaido Kaasik

Talgutöödel on Eesti külakultuuris pikk ja auväärne ajalugu. Vanavanemate lugusid talgute ehk erinevate tööde ühisest korraldamisest oleme kindlasti kõik kuulnud.


Tänu tehnika arengule tehakse tänapäeval enamik maatöid ära juba masinate abil. Sõnnikuveo-, kraavikaevamis- või heinaniitmistalgud on jäänud ajaloo lugudesse, kuid soov midagi üheskoos ära teha ei ole kadunud.

Talgupäev Eesti kultuuriloos ei ole kunagi olnud pelgalt tööde tegemise päev, vaid lisaks tehtud töödele on sama oluline inimeste omavaheline suhtlemine, mis suurendab kogukonnatunnet, loob uusi tutvusi ja soojendab üles vanu suhteid. Ühine tegutsemine annab alati positiivse emotsiooni, uusi kogemusi ja värvikaid muljeid. Koostööst, märkamisest ja üksteise abistamisest räägitakse meie ühiskonnas üha sagedamini. Kindlasti aitab sellele kaasa ka ühine talgupäev kaunil kevadpäeval.

Viimastel aastatel “Teeme ära!” raames tehtud ühised talgutööd nii külades kui linnades on näidanud, et töid, mida üheskoos teha, jätkub piisavalt. Saaremaal on sel laupäeval registreeritud üle 140 talgukoha, kuhu on oodatud kõik saarlased ja saarlaste sõbrad. Läheme ise, võtame kaasa ka sõbra ja kohtume laupäeval talgutöödel.

Jõudu tööle ja toredaid elamusi!