Maakond ootab tänavaile tuhandeid koristajaid 28. aprill

Põhjarannik
28.04.2012
Sirle Sommer-Kalda

Tänavuse "Teeme ära" talgupäevaga 5. mail ühinevad Sillamäe ja Narva linn. Lisaks on Ida-Virus kirja pandud üle 40 väiksema talgupaeva, mille raames saavad puhtamaks pargid, rannad ja teised inimestele südamelähedased kohad.


Kui Ida- Virumaa tahab tänavu ületada mullust talguliste arvu - 1724 inimest -, tuleb kaasa tõmmata linnad, leidis 'Teeme ära" Ida-Virumaa koordinaator Krista Pedak märtsis, kui algas talgute kirjapanek.

Kuigi ka tänavu leiab rohkem talguid aset maapiirkonnas, on linnad seekord aktiivsemalt kaasa tulnud.

Sillamäe linnavõimud ja Eesti looduskaitse seltsi Sillamäe osakond on seadnud ambitsioonika eesmärgi meelitada kõdudest välja kuni 1000 inimest. "1000 oleme siiski pannud maksimaalseks osalejate arvuks. Tegelikult arvestame, et 5. mail tuleb välja 500-600 inimest. Muidugi väga palju oleneb ilmast," ütles talgute koordinaator Vladimir Mirotvortsev.

Sillamäel kutsutakse koristustalgutele kõiki elanikke, organisatsioone, noortekeskusi, õpilasi, korteriühistuid, linna ettevõtteid ja asutusi. "Osa alustas koristustöid juba selle nädala alguses. 5. mail koristame näiteks Tallinna-Narva maantee äärset 2,5 kilomeetri pikkust lõiku. Koristamiseks oleme välja valinud köhad, mida muidu iganädalaselt ei koristata," selgitas Mirotvortsev.

Talgulised varustatakse kottide, kinnaste ja joogiveega. Meeleolu loob samal päeval toimuv kevadlaat ja kultuuriprogramm.

Pöördutakse asutuste poole

Koristustalgutele on 5. mail oodatud ka Narva elanikud. Ülelinnalisel laupäevakul on peamisteks koristamisobjektideks bastionid ja Joaoru rand.

Narva linnavara- ja majandusameti spetsialist Linda Saan avaldas lootust, et üleskutsele reageerib umbes 400 inimest. "Ootame aktiivset osavõttu kõikidelt, kes tahavad oma kätega linna puhtamaks ja kaunimaks muuta."

Lisaks on linnavalitsus pöördunud korteri-, garaažija aiandusühistute, ettevõtete, koolide ja lasteaedade poole, et need korraldaksid oma territooriumide koristamise.

5. mail toimuvad teiste seas talgud Narva Pähklimäe terviseradadel, kus vabatahtlikud rassisid paremate sportimisvõimaluste nimel ka eelmisel aastal.

Narva-Jõesuus koristatakse 5. mail linnakaid, samuti korrastatakse kultuuritegelastega seotud paiku ning 2. maailmasõjas ja Vabadussõjas langenute mälestusmärke.

Omapärastest talgutest on teada andnud Narva-Jõesuu SOS lasteküla, kes avab 30. aprillil kella 14-18 oma uksed linlastele, et nood tuleksid vaatama, kuidas uutes peremajades elatakse, ja võtaksid aega lastega koos meisterdamiseks.

"Valmistame koos SOS lastekülade lastele puidust mänguasju," selgitas talgujuht Riho Kangur.

Lisaks linnadele osalevad "Teeme ära" talgupäeval mullusest aktiivsemalt korteriühistud.

Koos majaümbrus korda

Ida-Virumaal on kortermajade koristustöödest teada andnud mõned Sillamäe, Jõhvi ja Kohtla-Järve ühistud. Muu hulgas plaanitakse korrastada majaümbrust ja laste mänguväljakuid, pesta aknaid, istutada lilli ja põõsaid ning teha ühiselt keldrid puhtaks.

Eesti korteriühistute liidu juhatuse liige Urmas Mardi märkis, et korteriühistutes üle Eesti on aina populaarsem kevadeti kokku tulla ja koos oma majaümbrus korda teha. "Korteriühistute liikmed on aru saanud, et tuleb ise ka oma elamu hea käekäigu eest hoolt kända - ilusas majas, millel korrastatud hoov, on ju kõigil mõnusam elada."

Eilse seisuga on Ida-Virumaal 5. mail toimumas üle 40 taigu. Kõik huvilised saavad endale sobivad välja valida aadressil www.teemeara.ee. Samalt lehelt leiab ka mitmete ettevõtete ja organisatsioonide pakkumised, olgu selleks siis töötutele mõeldud sõidutoetus toonikassalt, vanametalli või käsutatud autorehvide vastuvõtmine, soodustused talgusupi ostmiseks jms.

Eelmisel aastal korraldati üle Eesti 969 talgut, milles osales 26 000 inimest - ligi 2 protsenti elanikkonnast.

Koristamiseks oleme välja valinud kohad, mida muidu iganädalaselt ei koristata.