Kirjutatud tänuga Põlvamaa talgulisele 10. mai

Koit
10.05.2012
Margit Õkva

«Me tegime seda jälle - aitüma!» - sellise sissejuhatusega tervitas «Teeme ara!» veebileht talgujärgset külastajat. Rõõm oli lugeda, et «Teeme ara!» talgupäev tõi tänavu kõdudest välja rohkem inimesi kui möödunud aastal - osales vähemalt 30 382 eestimaalast. Kokku toimus 1220 talgut.


Aktiivseima osalusega maakonnaks osutus Harjumaa koos Tallinnaga, kus oma panuse andsid 8032 inimest. Järgnesid Saare- ja Tartumaa.

Põlvamaa oli 832 osalejaga Kagu-Eesti arvestuses kolmas ja üle-eestilises järjestuses Hiiumaa ees eelviimane.

Aga need on kõigest numbrid. Tähtis on see, mis numbrite taga. Number 30 382 näitab ametlikult registreerunuid. Tegelikke osalenuid oli arvatavasti veelgi rohkem. Nemad on need, kes andsid jälle oma panuse puhtama Eesti heaks. Seda nii puhtama metsaaluse ja kraavipervede kui ka mõtte- ja südametunnistuse puhtuse heaks, sest koristustalgute kõrvale on kasvanud ka vaimset laadi talgud.

Aga siis tulevad taas «nemad», viskavad maha tühjaks joodud pudelid ja pakendid, sokutavad tühermaale oma olmefekaalid ning saadavad pilkesõnu nende suunas, kel jätkuvalt alles tahe teha midagi asjalikku. Kui kaua see ring veel ketrama peab, et suhtumine muutuks?

Armas Põlvamaa talguline, olenemata sellest, kes sa oled või millisel talgul osalesid! Mina, kes ma muude kohustuste tõttu talgutest osa võtta ei saanud, tänan sind panuse eest kodumaakonna ilusse ja hinge.