Jõgevamaal tehti laupäeval korda üle neljakümne paiga 08. mai

Vooremaa
08.05.2012
Loe siit: http://www.vooremaa.ee/contents.php?cid=1022861

Laupäeval üleriigilisel Teeme ära talgupäeval oli Jõgeva maakonnas registreeritud veidi üle neljakümne talgukoha. Korrastustöödel oli aktiivsem osavõtt pigem väikestes külades ja alevikes, linnades jäi talguliste arv loodetust veidi tagasihoidlikemaks.


Jõgeva linnas korrastasid viisteist aktiivset talgulist Jõgeva KEKi piirkonnas kruusaauku. Seal lõid käed külge ka linnapea Kalmer Lain ja maavanem Viktor Svjatõšev. Linnapea nentis, et ootas kruusaaugu korrastamise juurde kolmkümmend osalejat, kuid kohale ilmus rahvast oodatust poole vähem. Sellest hoolimata said kruusaaugu nõlvad paari tunniga korda tehtud, kividest ja üleliigsetest roigastest puhastatud. Linnapea Kalmer Lain rääkis, et kruusaauk on talvel linnalaste jaoks ideaalne kelgutamise paik ning laste ohutuse tagamiseks kujundati mõned selle nõlvad laugemaks ning korjati ära ohtlikud kivid.
Haljasalale istutati puid
Samal ajal istutas Jõgeva linnaaednik Taivo Paeveer koos abimehega Kivi 5 ja Aia 29 vahelisele haljasalale viis serbia kuuske ja sama palju ka jaapani lehiseid. Kuigi need puud olid sellele platsile plaanis istutada juba ammu, otsustati istutamine ühitada talgupäevaga, et töö juures oleks rohkem abikäsi. Siiski tuli suurem osa tööst linnaednikul endal ära teha, sest abikäsi polnud kruusaaugu korrastamise ja puude istutamise jaoks piisavalt.
Paeveer mainis, et kahetsusväärselt ei tundnud ümberkaudsete majade elanikud istutamise vastu erilist huvi ning ei tulnud ise abikätt pakkuma, kuigi puud pandi ju maha nimelt nende koduõuele. Ka linnapea nentis, et ümberkaudsete majade elanikud väga aktiivselt sealse talgutööga kaasa ei tulnud ning kruusaaugus tööd rassinud tegelased olid peaasjalikult kaugemalt. “Eks võib olla ei ole see ilm ka praegu kõige sobivam, paljud ehk ei teagi, et siin sellist tööd tehakse ja võib olla on mõned majaelanikest toimetamas suvilate või maakodude juures,” spekuleeris linnapea.
Jõgeval oli kokku väljas umbes 40 talgulist, kokku korjati viis tonni prügi.
Uue väljanägemise said mänguväljak ja kalmistu
Palamusel toimetasid talgulised koguni kahes kohas, Nukitsamehe lasteaia juures asuval avalikul mänguväljakul ning kalmistul. Avaliku mänguväljaku rajas Nukitsamehe lasteaia juurde kohalik mittetulundusühing Sokuturi. Aastatel 2008 ja 2009 valminud väljaku rajatised on nüüdseks käigus olnud vastavalt kolm või neli aastat, seega oli paras aeg need immutusvahendiga üle käia, et nende eluiga pikendada. Kõigepealt võõbati üle piirdeaed, seejärel õuesõppe klassi laud ja pingid ja veel üht-teist, milleks immutusvahendit jätkus. Et talgulisi tuli kohale ühtekokku 24, said varutud immutusvahendi purgid — 11 tükki — üpris kiiresti tühjaks.
„Eriti hea meel on selle üle, et ka noori inimesi talgutööd tegema tuli,“ ütles MTÜ Sokuturi juhatusse kuuluv talgujuht Valdi Reinas. Kuna mänguväljaku naabrusse on Sokuturi rajanud saun-grillikojaga puhkeala, lõpetati talgud grillimise ja saunaskäiguga.
Palamusel on kalmistu heakord ehk olulisema tähtsusega kui mujal, sest peale kohalike elanike on sinna asja ka turistidel: sinna on maetud Oskar Lutsu vanemad, mitme „Kevade“ tegelase prototüübid ning nii mõnigi kohalikus kultuuriloos olulist rolli mänginud inimene.
Palamuse rahvamaja juhataja Ivar Vinkmanni eestvedamisel toimetas talgupäeval kalmistul kümmekond inimest. Riisuti prahti, korjati kokku tühjakspõlenud küünlatopse ning täiendati kiviaeda kalmistu pinnast välja kaevatud kividega. Talgulistega ühines ka kalmistuvaht Linda Veske.
“Nii mõnedki inimesed teatasid, et ei hakka end ametlikus korras talgule registreerima, ent tulevad niikuinii täna omaste haudu korrastama ning on selle kõrvalt valmis tegema ka neid töid, mis kalmistu üldise heakorra seisukohalt vajalikud,” ütles Ivar Vinkmann.
Korda tehti lossi ümbrus, lasteaia hoov
Põltsamaa linnas tehti möödunud laupäeval talgutööd neljas erinevas paigas. Lossihoovis tööd juhtinud Põltsamaa linnavalitsuse majandusnõunik Maimu Kelder ütles, et tänavu seal midagi suuremat ette ei võetud, vaid piirduti rämpsu koristamisega lossihoovist ja selle ümbrusest. Lossimüüride ümbruses on peale lume sulamist erinevat laadi prügi nähtavale ilmunud ning lossikompleksi jõe poolsel küljel on kalamehedki talvest üht-teist maha jätnud. Samuti korjati lossihoovist ja väljapoolt lossimüüre kokku kõik kivid, mis seal niitmist takistavad. Tänavu oli Põltsamaa lossikompleksi juures talgulisi üsna vähe. Maimu Kelderi sõnul on talgulistele koostööpartneriks ka töötukassa, kes neile inimesi abiks on suunanud.
Põltsamaal “Mari” lasteaias juures töid juhtinud sama lasteaia direktori Tiia Kaeramaa sõnul andis mullu detsembris lasteaiale tehtud riskianalüüs tulemuse, mille põhjal lasteaia hoovil paiknevad laste mänguatraktsioonid peaksid olema pehmemal pinnasel. Mänguatraktsioonide alt kaevati välja kõvaks tallatud muld ning asendati see liivakastidest võetud liivaga. Eile hommikul veeti liivakastidesse uus liiv.
Põltsamaa Sõpruse pargis talgutöid juhtinud sihtasutuse Sõpruse Park juhatuse liikme Tiit Kulu sõnul jätkavad nad pargi rajaja Ants Paju poolt algatatud iga kevadist traditsiooni pargi koristamise näol. Ants Paju rolli Sõpruse pargi rajamisel ning arendamisel meenutati ka talgutööde alguses toimunud lipu heiskamise tseremoonial. Pargipuude alt riisuti kokku vanad puulehed. Skulptuuri “Kündev Kalevipoeg” juurest võeti maha võsa, mis varjas vaadet Tallinna-Tartu maanteele Tallinna suunas sõitvatele liiklejatele.
Tabiveres kahed talgud
Tabivere alevikus viidi sellel aastal läbi kahed talgud, korda tehti vabaaja keskuse ümbrus ja mõisapargist riisuti lehti.
“22. juunil toimub vabaajakeskuse kõrval Rock Hoteli kontsert, selle tarbeks puhastati kontserdi toimumise ala võsast ja prahist. Kuigi talgulisi oli ainult kaheksa, sai palju tööd ära tehtud,” sõnasid talgute eestvedajad Kadi Kesa ja Laili Aunap.
Tabivere Lions klubi on mõisapargis talguid vedamas juba kolmandat aastat. Sellel aastal kuivanud puude mahavõtmist ei toimunud. RMK, kellel haldusalasse park kuulub, alustas puude mahavõtmisega juba sügisel. “Lisaks seitsmele Lions klubi liikmele, oli kohal ka viis juba staažikat vabatahtlikku, keda oleme kohanud igal aastal parki koristamas. Peale kolmetunnist tööd oli talgulisi ootamas ahjusoe kringel ja talgutel kaasa löönud vallamuuseumi juhataja tegi meile oma valdusalades ekskursiooni. Täname talgutes kaasalööjaid ja loodetavasti on järgmisel aastal osalejaid rohkem,” lisasid Kesa ja Aunap.

EILI KOITLA
RIINA MÄGI
TOOMAS REINPÕLD