Harjumaal osales talgutel 5019 talgulist 11. mai

Harju Elu
11.05.2012
Regina Lilleorg

Möödunud laupäeval, mõnel pool ka mitmel päeval, rabasid eestlased taas Teeme Ära talgupäeval elu jupikest maad paremaks muutmisel. Eestis toimus 1220 talgut, osales 30 382 inimest.


Talgupaeva korraldanud meeskond lõi arvud kokku ja sai tulemuseks, et tänavuse talgupaeva aktiivseim maakond oli Harjumaa koos Tallinnaga, kus kokku osales talgutel 8032 inimest. Meeskonna hinnangul oli Eesti ja maailmakoristusse panustajaid palju rohkem kui möödunud kevadel. Teeme Ara talgupaeva Harjumaa koordinaator Margus Väin täpsustab: "Harjumaal ilma Tallinnat arvestamata oli talguid 156 ja talgulisi 5019."

Palju erilisi talguid

Margus Väin rõõmustab, et palju oli eriilmelisi tegemisi. "Erilised talgud olid Türisalu talgud "Teeme ära ronides", kus talgulisteks olid kaljuronijad, kes oma oskusi ära käsutades said koristustöödesse oma panuse anda."

Omapärased olid ka talgud "Keskkonnasõbraiik eluviis" Paldiskis. "Pole päris tavaline, et klassitäis kolmanda klassi õpilasi sõidab õpetajaga teise omavalitsusse ja teeb seal rannaala korda," räägib Harju koordinaator Laulasmaa põhikooli laste talgutest.

Oli ka mitu päeva kestnud talgud. "Priit Põldmäe tegi Vaskjala inimestega Rae koolimajas mitu talgupaeva: juurisid vanu ülekasvanud hekke, pahreldasid ja värvisid ruume seest," nimetab Väin.

Muhu muster ja Adidas

Talgupäeval tehtud sissekanded Teeme Ära veebilehel annavad taigu päevast lustaka ja hoogsa pildi. Peningile tuli MTÜ Seljaajusonga ja Vesipeahaigete Seltsi Kelluke toetuseks ühtehoidev seltskond professoreid, dirigente, arste ja õpetajaid; Luigelt anti teada, et talgud vanust ei tunnistaja koristama tuli ka 80-aastane talguline.

Murastest leiti koormatäis Adidase tosse, Vooselt kirjutati, et õuetööde järel algavad Voose küla turismi õitsengu heaks mõttetalgud.

Talgupaeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür kirjutab Teeme Ära veebilehel: "Talgupäeva kogemus näitab, et Eestimaa elukeskkonna parandamiseks ei ole tingimata vaja kümneid tuhandeid eurosid - piisab kümnetest tuhandetest eestimaalastest ja nende hoolivast mõtteviisist. Kui oleme jõudnud sellise mõtteviisini, juhtuvad ülejäänud head asjad juba iseenesest."

Talgupäevi korraldanud meeskond teeb sügava kummarduse kõigile talgujuhtidele ja talgulistele ning tuletab meelde, et sel aastal kiriutasime end 5. mai talgupäevaga ka algatuse World Cleanup 2012 maailmakaardile.