Algab kirjapanek 5. mai talgutele 17. märts

Vooremaa
17.03.2012

Neljapäeval algas Teeme Ära viies talgukevad - kõik inimesed ja organisatsioonid üle Eesti saavad märkida Teeme Ära talgupäeva kodulehele oma plaanitavaid talguid, samuti jagada talgulugusid.


kogukond ise otsustada, mis vajab ühist ärategemist, teatas Teeme Ara talgupäeva eestvedaja. Tallinna Linnateatri Hobuveskis anti Teeme Ära talgupäeva avalöök, mille käigus komplekteeriti talgute stardipakette, esitleti koostöös Eesti Rahva Muuseumi (ERM) ja Eesti Pärimusmuusika Keskusega välja antud esimest talgulugude CD-plaati, tutvustati ajalehe Talguline avanumbrit ning kõneldi talgupäeva ettevalmistustest. ERMiga koos kuulutati välja talgulugude kogumise veebiretk. Talgud on olnud eestimaalastele omane läbi erinevate aegade. Sel aastal kujutab Eesti end 5. mai talgupäevaga ka algatuse World Cleanup 2012 maailmakaardile. Talgute stardipakett, mida tänavu jagatakse kõigile talgujuhtidele, aitab kaasa tegusa tööpäeva korraldamisele. Muu hulgas sisaldab stardipakett esmaabitarbeid, töökinnaste varu, kriisijuhendit, Talguhundi rinnamärki talgujuhile, samuti talgulugude CD-plaati ja ajalehte Talguline, milles nii nõuandeid kui meelelahutust. Talgulugude kogumik, esimene omalaadne CD-plaat Eestis, valmis koostöös Eesti Rahva Muuseumi ja Eesti Pärimusmuusika Keskusega. Jutukogumik sisaldab 16 talgujuttu, mille luges plaadile näitleja Piret Simson. Plaadil on vaük lugusid kaugemast minevikust ja nõukogude perioodist ning ka viimaste aastate Teeme Ära talgutelt. Lisaks on plaadile valitud viis muusikapala, mis aitavad luua talgumeeleolu.

Talgulisi kutsutakse Teeme Ära kõdulehele registreeruma 15. aprillist. Soovijad saavad aga talguveebis registreeruda ka varem, kui leiavad endale sobiva talgukoha.

2011. aasta 7. mail korraldati üle Eesti 969 talgut, kus osales 26 001 inimest ehk ligi kaks protsenti riigi elanikkonnast.

Möödunudaastasel Teeme Ära talgupäeval tehti ka ebatraditsioonilisemaid talgutöid. Pala kooli võimlas meisterdati näiteks talgukorras läheneva maakonna laulu- ja tantsupeo platsi kujunduselemente.