Aitäh, Eesti! Te olite tublid 07. mai

Õhtuleht
07.05.2012

Võib-olla me ei peaks enam isekeskis pead murdma ega rajatagustele ekspertidele ränka raha maksma, et tuvastada, mis on see ainulaadne iva, millega Eesti maailmas eristuda suudab. Tänavu üle 30 000 talgulise koondanud «Teeme ära!» on piisavalt positiivne ja täiesti unikaalne nähtus, see võiks kauaotsitud Eesti Nokiaks sobida küll.


lmselt ei tooks tänapäeva kalkuleeriva maailma taustal veidi eluvõõraltki mõjuv teeme-ära-altruism siia miljoneid uusi turiste, kes hirmsasti oma silmaga näha tahaksid, mis veider rahvasugu siin Läänemere kallastel kord aastas massitalguid korraldab. Küll aga jääk

sime sellise enesetutvustusega ja oma heakorratalgute ekspordiga maailmas kindlasti silmaja paljudele meelde. Ei maksa oma eneseteadvust hellitada pettekujutelmadega sellest, et küllap meid nüüd juba teatakse kui e-tiigrit ja Skype'i riiki. Ega ikka ei teata küll.

Teisalt, «Teeme ära!» põhirõhk on suunatud ikkagi meie oma inimestele. Ei ole see eestlane nii enesekeskne või rahale orienteeritud, kui paistab. Tuleb talgutele küll, kui vaja on. Ja on seejuures sõbralik, teotahteline ja abivalmis - küllap see ongi parim osa eestimaalastest, kes ära tegema tuleb. Kena, et aina enam on «Teeme ära!» jõudnud teiste siin elavate rahvasteni, kes samuti heal meelel kodukoha korrastamisel käed külge panevad ja eesti kommetega tutvust

teevad. Kas seda just nii kõlava väljendiga nagu «integratsioon» sildistama peab, aga suurepärane võimalus eri rahvustest inimestel kokku saada on see küll.

«Teeme ära!» ei koosne ainult heakorratöödest, kuid sel koristamise aspektil on ka oma varjupool. Eesti sai ju juba 2008. aastal esimeste talgute aegu piisavalt puhtaks. See, et jälle tuleb koristada vahepeal taas loodusesse veetud prügi, on kurjast. Lõhnab Sisyphose töö jä reie. Eesti parim osa, kes talgutel käib, suudab selle küll altruistlikult alla neelata, aga reostajatele oleks vitsa vaja.

«Teeme ära!» võiks kauaotsitud Eesti Nokiaks sobida küll.