Eesti Kodanikuühiskonna Nädal saab täna hoo sisse nahkhiiretalgutega Kadriorus 29. aprill

Kadrioru Selts ja Teeme Ära talgupäeva meeskond korraldavad koos sihtasutusega Domus Dorpatensis ja Kadrioru Pargiga täna Kadriorus nahkhiirte varjekastide meisterdamise ja ülespaneku talgud. Ühtlasi on tegemist avalöögiga Eesti Kodanikuühiskonna Nädalale, mis kulmineerub 5. mail ühise üle-eestilise talgupäevaga. 



Pühapäevahommikuse seisuga oli talguveebis valida juba rohkem kui 1000 talgu seast ning talgulisena oli end kirja pannud üle 7000 inimese. Teeme Ära talgupäeval osalemiseks saab end registreerida talguveebis aadressil www.teemeara.ee kuni järgmise nädala reede õhtuni.

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür ütles, et tänaseks hakkab Eestimaa talgukaart paika saama. „Hea meel on näha, et valgeid laike Eestimaal sisuliselt enam pole. Üle tuhande ettevõtliku eestimaalase on oma talgud üles pannud. Need on nagu tuhat ettepanekut mingi väärt asi koos ära teha, korda seada või välja mõelda. Nüüd on kõigil laupäevani aega valida, millise ettepaneku juurde süda kutsub. Ja laupäeval teeme ära!“ sõnas Tüür.

Kodanikuühiskonna nädala esimestes ettevõtmistes – KUUR¹² inkubaatorites – lükati eile käima üheksa uut kodanikualgatust: jalgratta hoiukohtade loomisest Pärnus kuni Ida-Virumaa kuvandi parandamiseni. Täna toimuvad analoogsed inkubaatorid veel Tallinnas ja Tartus. Eesti Kodanikuühiskonna Nädala ettevõtmisi koordineeriva Sihtasutuse Domus Dorpatensis tegevjuhi Martin Noorkõivu sõnul on hea meel näha, et Eestis panustatakse ühiskonda järjest aktiivsemalt. „See on siiani toimunud peamiselt läbi annetamise või vabatahtliku tegevuse, kuid loodame, et KUUR¹² inkubaatorid on heaks eeskujuks ja näitavad, et meil kõigil on võimalik ka ise olla algataja ning uusi kodanikualgatusi käima panna,“ rääkis Noorkõiv. 

Kodanikuühiskonna nädal, mis kulmineerub 5. mail üle-eestilise ühise talgupäevaga, saab täna hoo sisse nahkhiirte varjekastide meisterdamise ja ülespaneku talgutega Kadriorus. Nahkhiirte talgud saavad teoks Teeme Ära talgupäeva meeskonna, Kadrioru Seltsi ja Kadrioru Pargi koostöös. Talgusuppi pakub Kadrioru kohvik-kreperii Köleri 2.

Eestis elab 12 liiki nahkhiiri ja viis neist elutseb ka Kadrioru pargis. Ekspertide hinnangul on tegemist üsna erilise linnalooduse näitega, sest nahkhiirte elutingimused tiheda asustuse ja liikluskoormusega linnas pole kerged. Seepärast on neile abiks ka varjekastid, kuhu nahkhiired saavad vajadusel peituda.

Teeme Ära talgupäev toimub 5. mail ning seda korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud, Teeme Ära Minu Eesti, Vabaühenduste Liit EMSL. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, EMT, Swedbank, Coca-Cola HBC Eesti, Refonda, Dorpat, Nordic Hotels, Statoil, Pakendikeskus, Tamrex, Mediapool Vizeum jt.

Sel aastal kirjutame end 5. mai talgupäevaga ka algatuse World Cleanup 2012 maailmakaardile ja kõik talgupäeval osalejad saavad öelda, et on osalised Eestist alguse saanud ülemaailmses algatuses.

Täpsem info: www.teemeara.ee

Tarmo Tüür, Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige, tel 534 11020, e-post tarmo@elfond.ee

Mattias Luha, MTÜ Kadrioru Selts, juhatuse liige, tel 53 464 313, mattias.luha@gmail.com

Martin Noorkõiv, SA Domus Dorpatensise tegevjuht, tel 5814 0314, e-post martin.noorkoiv@dorpatensis.ee

Erkki Peetsalu, Teeme Ära talgupäeva meeskond, tel 501 8100, e-post erkki@maailmad.ee