Vabatahtlikud "teevad ära", prügi aga tekib juurde 16. märts

Neljas.ee
16.03.2011

Teeme Ära
prügikoristamise aktsioon tuli 2008. aastal välja suure hooga kaasates üle 50 000 inimese, et üheskoos kodumaa koledatest prügihunnikutest puhtaks teha, praeguseks on aga ettevõtmise sära raugemas ja prügi tuleb aina asemele.

Teeme Ära aktsioon toimub tänavu neljandat korda. Esimesel korral tehti puhtaks metsaalused, mil korjati 5 tunni jooksul Eestimaa metsadest ja teeäärtest kokku rohkem kui 10 000 tonni prügi. Teisel mõtiskleti kuidas üldse elu-olu paremaks muuta. Sellest liiguti samm edasi ning metsakoristusaktsioonist said talgud kus tehti korda kõik mis korrastamist vajas. Sel aastal toimuvad taas talgud, kuid igal kevadel ilmub jällegi lume alt välja hunnikute viisi prügi nii linnades kui maal.

Tuhanded inimesed küll kogunevad, et metsad ja tänavad puhtaks saada, kuid nende inimeste käitumisviis, kes prügi maha panevad või metsadesse toimetavad, ei muutu. Kaua sa ikka jaksad teiste järel koristada! Kas Teeme Ära vajab uut ideed?

Talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüüri sõnul saigi 2008. aasta prügikoristusaktsioon esile toodud selle poolest, et sellised asjad aitavad muuta inimese mõtteviisi, kuid see protsess on aeglane.

"Kogu ühiskonna mõtteviisi muutmine ei toimu aga ühe päeva või ühe aastaga. Üha rohkem on märke, et meil on asjad paremuse poole teel," ütles Tüür Neljandale.

Samas kipub tekkima mulje, et Teeme Ära jõud on raugemas. 2008. aastal toimunud aktsioon pälvis toona palju tähelepanu ja enamjaolt positiivset vastukaja. Üritus sai nii kuulsaks, et seda hakati tegema ka Eestist väljaspool. Eelmisel aasta talgutel aga võttis osa ligikaudu 20 000 inimest vähem kui 2008 aasta metsakoristusaktsioonist. Mõttetalgutest võttis osa vaid 11 000 inimest.

Tüüri sõnul on 2008. ja 2010. aasta ettevõtmised on sedavõrd erinevad, et osalejate arvu omavahel võrrelda on väga raske.

"Arvestades, et 2008. talgud olid keskselt korraldatud ja finantseeritud, on 2010. aastal kaasa löönute number pigem parem saavutus," sõnas Tüür. "2008. aasta aktsioon andis kodanikuaktiivsusele suure tõuke, mis lõi hea pinnase ka järgmistele ettevõtmistele."

"2010. aastal anti kogu korraldus ja vastutus kohapeale ning inimesed olid valmis selle vastu võtma. Seega pigem tuleb öelda, et kohalik algatus ja kodanikuaktiivsus on tõusuteel," lisas Tüür.