Tule talgutele, leiad… 23. märts

Saarte Hääl
23.03.2011
Reet Viira

... elurõõmu, armastuse, kodutunde, elukaaslase, äriidee, sõbra, naabri, töö, aarde, iseenda…


Teeme ära!” on tulnud taas! Talgud on jõudnud meie südametesse ja tegudesse. Kevadeti me koristame oma koduümbrust, peseme aknad, puhastame uksetaguse. Siis leiame üles ka kiigeplatsi, metsatuka ja külatanuma. Koostegemises on jõud. Puhas keskkond teeb rõõmu nii meile endile kui ka külalistele. Saaremaa on üks kena paik oma puutumatu looduse ja hästi arenenud kogukonnaga.

Aastal 2008 oli prügikoristusaktsioon ja 2009. aastal mõttetalgud. 2010. aastal toimus üle-eestiline talgupäev. Talgupäeva peamine eesmärk on, et iga kogukond, ühendus või aktiivne kodanik saab ise otsustada, mis vajab ärategemist ja kuhu teisi inimesi kaasa kutsuda. 2010. aasta talgupäeval korraldati üle Eesti 1130 talgut, milles osales 31 299 inimest (2,27% Eesti elanikest). Saaremaal toimus 86 talgut.

Talguid oli nii Ida- kui ka Lääne-Saaremaal, põhjas ja lõunas. Olid haaratud Abruka ja Ruhnu saar, Muhust rääkimata. Palju sai korda. Oli heakorratalguid, mälestiste, looduskaitse- ja RMK objektide korrastamisi, külatalguid, hooldati terviseradu. Eeskuju vääriv oli puidu kasutusele võtt! Ühel talgul maha võetud puit läks teise talgu korras kolmandasse kohta. Seal omakorda lõigati see küttepuudeks.

Teeme ära!” talgupäev ei ole enam kaugeltki ühekordne kampaania. Talgu­päevadest on välja kasvanud mitmeid muid ühiseid ette­võtmisi. Maikuu esimesel laupäeval üle Eesti peetav talgupäev jääb kindlaks traditsiooniks, kus aasta-aastalt üha uuesti kokku tullakse ja sammhaaval uusi inimesi talgupisikuga nakatatakse. Mõte ei ole ju milleski muus kui inimeste ja kogukondade enda aktiivses eluhoiakus, koos tegutsemise jõus, millega ühiselt luua endale mõnusam elukeskkond.

Just selline, nagu meie oma kogukond seda soovib. Me võiksime teha talgu ka mõnel teisel päeval, kuid teadmine, et naaberkülas ja naaberküla naaberkülas toimuvad samuti talgud, on innustav. See loob koos olemise tunde. Me seisime Balti ketis, käest kinni, ja meil oli kindel tunne. Talgud liidavad meid ja kinnitavad teadmist, et MEID ON TUHANDEID.

Tänavune ”Teeme ära!” talgupäev toimub maikuu esimesel laupäeval, 7. mail. Talgupäeva eesmärk on panustada Eesti elukeskkonna ja kodanikuühiskonna arengusse, edendades kodanikes aktiivset hoiakut, tugevdades kohalikke kogukondi ja toetades nende liidrite kujunemist.

Üleskutse talgujuhtidele kõlas 15. märtsil: registreerida oma talgud kodulehel www.teemeara.ee . Just praegu on paras aeg hakata mõtlema, mida võiks sinu kodukandis tänavusel talgupäeval ühiselt ära teha. Oodatud on nii värsked talguideed kui ka juba pikema talgutraditsiooniga külad ja ühingud, et olla eeskujuks ja innustajaks teistele.

Kui oled juba kogenud talgujuht ja harjunud kodukandis tegutsema, siis seekord tasub ette võtta suuremaid asju, millest jõud varem üle pole käinud – talgupäeva toel saad avalikult kaasa kutsuda suurema hulga inimesi ja otsida ka asjakohast ainelist tuge.

Talgujuhtimise kogemus on väärtuslik õppetund. Talgujuht saab olla ümbruskonnas eeskujuks heade asjade tegemisel. Saab tutvuda paljude positiivsete ja tegusate inimestega, kellega koos on võimalik ka tulevikus olulisi asju korda saata. Talgutega on võimalik tutvustada oma kodukandi ajalugu ja inimesi kaugemalt ja lähemalt tulijale.

Talgute registreerimine võimaldab talgulistele igal ajal asjakohast infot saata, jagada teavet, kuhu tulla ja mida kaasa võtta, küsida vajadusel ka tuge ja abi. Tänud esimestele pääsukestele Toivo Treimale Tornimäelt, Anneli Teppole Undvast, Kaarel Laugule Ruhnust ja Heino Vipile Suure-Rootsi külast!

Talgutele talguliste registreerimine algab 11. aprillil. Kel on aga plaan juba varakult tehtud ja lemmiktalgud leitud, ei ole mõistagi keelatud end ka varem kirja panna.

Selle aasta uuendus

Eesti Rahva Muuseum ja ”Teeme ära!” talgupäeva meeskond korraldavad sel kevadel esimese üle-eestilise talgulugude kogumise veebiretke, mis kestab 15. märtsist 13. maini. Kutsume kõiki üles aktiivselt osa võtma, kirjutama ja jagama lühidalt või pikalt oma talgulugusid teistega ning jutustama, miks on talgutel osaletud, mida on talgutel tehtud ja mida leitud.

Kirjutada võib ka kõige värskemaid talgulugusid ehk kuidas läks mullune või tänavune ”Teeme ära!” talgupäev. Eraldi kutsume üles koole kõikjal Eestis osalema talgulugude kirjutamisel. Palume õpilastel uurida oma vanematelt ja vanavanematelt, mida tähendavad nende jaoks talgud, miks neil on osaletud ja mida talgutelt on enda jaoks talletatud.

Eesti Rahva Muuseum ootab klassitäite viisi lugusid, tublimate koolide vahel loositakse välja auhinnareis Tartu muuseumidesse. Talgulugusid saab sisestada otse ”Teeme ära!” veebilehel spetsiaalses aknas, mille kaudu muudetakse lood ka teistele nähtavaks – nii loodame kokku saada kogu Eestit katva talgulugude võrgustiku.

Loe kõigest lähemalt ”Teeme ära!” kodulehelt www.teemeara.ee .

Reet Viira
Teeme ära!” Saaremaa koordinaator