Talgupäev tõi välja üle poolteise tuhande inimese 10. mai

Lääne Elu
10.05.2011
Kaire Reiljan, Tarmo Õuemaa

Laupäevane talgupäev "Teeme ära! "tõi Läänemaal vabatahtlikku tööd tegema 1674 inimest, registreeritud oli 64 talgupaika üle kogu maakonna.


Supitermosega oma valla kõik kaheksa talgupaika läbi sõitnud Martna vallavanem Tiiu Aavik ütles, et Martna vallas oli talgutööd tegemas 157 inimest: „On näha, et on mingi säde või isu selle päeva järele.”

Martna rahvas armastab talguid ja suppi

Mujalt tulnud inimesi oli Martna valla talgupaikades sel aastal küll mullusega võrreldes vähem. „Aga me ei põe seda,” ütles vallavanem. Ta teadis rääkida, et oli inimesi, kes algul plaanisid talgutele tulla, kuid olid hõivatud teiste üritustega nagu näiteks metsapäev linnuses.

Aaviku sõnul osales kõige rohkem võõrast rahvast traditsiooniliselt Saueaugu teatritalu talgutel. Tegelikult pole vahet, kas talgud on rahvarohked või väikesed. „Oluline on, et tehakse koos ja iseenda jaoks,” ütles ta.

Martna vallas viidi juba teist aastat talgupaikadesse suppi. Kui mullu tuli talgusupp osalistele üllatuseks, siis sel aastal osati seda juba oodata.

Nigula kraamis külaplatsi

Üle kolme aasta tegutsenud Nigula külaselts korraldas talgud esimest korda. Eesmärk oli koristada küla mänguväljak ja selle ümbrus.

„Eesmärk sai täidetud, väljak koristatud,” ütles külaseltsi juhatuse liige Margit Tülp. „Kahju, et küla 206 inimesest end ainult 32 oli kirja pannud.”

Aktiivsed olid lapsed, keda oli talguliste seas umbes pool. „Lapsed olid tublid, korjasid kokku kolm suurt prügikotitäit tühje pudeleid. Aga häbi täiskasvanutele. Valdavalt oli tegemist alkoholipudelitega, ega lapsed neid metsa alla jätnud ole,” kommenteeris Tülp.

Pärast lõunapausi pidasid talgulised pidu koos paljulapseliste perede seltsiga ja jagasid heategevuslaadal vanu asju.

Risti koristas valda

Ristil tuli laupäeval valda koristama 122 inimest. Talgujuht Margus Ojamäe ütles, et koristuspäeva „Vald puhtaks päevaga” korraldatakse juba kuuendat korda, pärast talgute „Teeme ära!” algust on see ühitatud talgupäevaga.

„Kõige rohkem oli inimesi väljas esimesel talgupäeval, aga enam–vähem saja kandis on igal aastal olnud,” rääkis Ojamäe.

Talgulised koristasid mitut paika Risti alevikus, korjati prahti Risti–Piirsalu teepervedelt. Talguseltskonnad toimetasid ka Piirsalus ja Kuijõel. Korraldajad pakkusid talgulistele suppi ja lastele jäätist.

Uuemõisa istutas puid

Uuemõisa rahvas istutas koos Rannarootsi keskuse töötajatega puid mullu valminud kergliiklustee äärde.

Reedel ja laupäeval viis veoauto tee äärde valmis mullakoormad, talgupäeval lükkasid vabatahtlikud mulla laiali ja istutasid puud.

Talgupäev kestis poole viieni,” ütles talgujuht Helen Koppa. „Oleks kiiremini saanud, aga kopp läks katki. Osa puid jäigi istutamata. Lõpetame töö kolmapäeval.”

Koppa sõnul oli väljas palju vallavalitsuse töötajaid ja mitu ettevõtet, aga kortermajadest tuli rahvast oodatust vähem. „Kokku 27 inimest. Üks grupp tegeles kergliiklustee ääre haljastamisega, teine grupp koristas mõisahoone ümbrust ja parki,” ütles ta.

Koppa tunnustas Rannarootsi keskust, kes ostis puuistikud, et täita oma lubadus asendada keskuse parkla ehituseks maha võetud tammed.

Rahvas tuleb ka internetita

MTÜ Voose Rehi korraldas talgud Hanila vallas vana Voose mõisa rehe koha peal.

Kuigi internetis oli enda osalemisest teatanud vaid üks inimene, jäi talgujuht Õnneli Varend osalejate hulgaga rahule. „Inimesi oli 30 alla. Kõik, mis tahtsime, sai tehtud,” ütles ta. „Meil on selline rahvas, kes arvutis eriti ei käi.”

Osa inimesi käis hommikupoole ja läks lõunast ära, aga siis tulid juba uued tööhimulised. Talgute eesmärk oli ajaloolise Voose mõisa rehe korstna ümbruse korrastamine.

MTÜ kavandab korstna renoveerimise, külaplatsi ja külamaja rajamise, paekiviehitiste renoveerimise koolitust sealsamas. Talgud olid sellele kõigele sissejuhatuseks.