Talgud tulevad koos kevadega 21. aprill

Saarte Hääl
21.04.2011
Reet Viira

Teeme Ära suure talgupäevani on jäänud ei rohkem ega vähem kui kaks nädalat. Saarlaste talgutraditsioonid on elujõulised. Praeguse seisuga on Saaremaal registreeritud 59 talgut.



Enim on külatalguid, samuti ka heakorra- ja muinsuskaitsetalguid. Töölusti jätkub. Kuressaares oodatakse turuhoonesse mittetulundusühingu Saaremaa Vill rajatava lambateabekeskuse ruume korrastama ja mõttetalgule. Pensionärid koristavad Kuressaares talvist lumeladestamisplatsi. Linna poolt on suur konteiner prahi jaoks ja prügikotid.

Salmel kutsutakse kiigeehitamise talgutele. Seal monteeritakse meistri juhendamisel külakiike üles ning pärast tööd saab vastvalminud kiike järele proovida ja koos regilauluansambliga Ammuker kiigelaule laulda. Käesla külaväljak ootab 40 talgulist riisuma, oksi kokku vedama ja puid saagima. Kavas on ka puukuuri ümbruse planeerimine. Kella 11.30-st kuni 14-ni toimub 5- kuni 12-aastaste laste TALGUERI.

Põnevust jätkub ka Tiirimetsa talgutele, kus lisaks talgutööle räägib muinsuskaitse inspektor selles piirkonnas asuvatest mälestistest ja MTÜ Wikipeedia Eesti tutvustab fotovõistlust “Kultuurimälestised Wikipeediasse”.
Orissaares Illliku laiul rajatakse heakorra- ja mõttetalgute korras Meesteplatsi. Eesmärgiks on isade ja poegade ühise meisterdamiseala rajamine, kus saab valmistada, hooldada ja korrastada purjekaid.


Kihelkonnal korrastatakse laululava ümbrust. Raiutakse võsa, riisutakse, langetatakse ohtlikke puid, tassitakse oksad kokku ja põletatakse. Viidul Audakus on mõnus kevadtöine päev, kus traditsiooniliste talgutööde kõrval tehakse ka peenar ja arutletakse teemal “Maaelu valu ja võlu”. Enim talgulisi – 70 – oodatakse Metsküla küla seltsi talgupäevale. 50 talgulist oodatakse Kõljala külaväljakule, Karala ja Võhma seltsimaja juurde ning Mustjala mõisaparki. Juba praegu on Saaremaal registreerunud 203 talgulist!

Tänaseks on Teeme Ära talgupäeva partneriks teiste seas ka Saare Leib. Sealt saab talgujuht oma talgulistele osta soodsama hinnaga Borodino leiba, Pireti saia, Oskari kukleid, piklikke burgerisaiu ja kreemirulle. Talgujuht, telli soovitud tooted vähemalt kolm päeva enne kauba kätte saamist telefonidel 45 38 665 või 45 38 699!

Kokkuleppel aktsiaseltsiga Kuressaare Soojus on võimalik valmistada mahavõetud võsast kohapeal hakkpuitu.

Hea talguline, oled taas oodatud Teeme Ära talgupäevale

Ka sel aastal on sul võimalus oma tegudega näidata, mida sa tõeliselt oluliseks pead. Tunda rõõmu sellest, mis on ühine, ja näha päeva lõpuks oma töö vilju. See on päev, mis annab jõudu ja head tuju pikaks ajaks. Talgutele saab end kirja panna www.teemeara.ee veebilehel, Swedbanki kontorites ja pangabussis ning telefonil 53 564 722.

Registreeritud talgulisega saab talgujuht talgupäeva ettevalmistustel arvestada – planeerida talle töölõigu, töövahendid ja supikausi. Hea talguline on kirjapandud talguline. Teeme Ära kodulehele on praeguseks kirja pandud üle Eesti 594 talgut. Nende seast leiab huvitavaid talguid kõikjal Eestimaal ja isegi piiri taga.

Nii on näiteks kavas Eestimaa elu edendamise mõttetalgud Ahvenamaal ja seto muuseumi korrastamise talgud Radaja külas Petserimaal. “Tänavuse talgupäeva ettevalmistused sujuvad plaanide kohaselt. Kevad näitab lõpuks oma nägu ja uusi talguid lisandub lausa iga tunniga. Hea meel on selle üle, et huvi talgute korraldamise vastu on suurenemas ka linnades,” märkis Tarmo Tüür.

Teeme Ära talgupäeva kodulehele on juba üles pandud ka paarkümmend esimest talgulugu. Koostöös Eesti Rahva Muuseumiga korraldatav talgulugude kogumise veebiretk kogub alles hoogu. Talgulugusid saab sisestada 13. maini Teeme Ära veebilehel www.teemeara.ee , samas saab lugeda ka teiste lugusid.

Kõik talgulood jõuavad Eesti Rahva Muuseumi arhiivi, uurimiseks teaduritele ja osaks tulevastest näitustest. Vt lähemalt http://www.teemeara.ee/talgulood/talgulugude-kogumine .

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti külaliikumine Kodukant, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud, Teeme Ära Minu Eesti, Vabatahtliku Tegevuse Arenduskeskus, vabaühenduste liit EMSL.

Tule TALGULE!
Reet Viira
Saare maakonna Teeme Ära koordinaator

Saaremaa talgud
23. aprillil
Abruka külatalgud-mõttetalgud, Metsküla külaseltsi talgupäev
30. aprillil
Koristustalgud Taritus, Sakla seltsimaja heakorratalgud, Võhma külatalgud
1. mail
Kipi küla kiigeplatsi laiendamine ja korrastamine
6. mail
Sääre linnujaama talgud, Mihkli talumuuseumi talgud
7. mail
Lambateabekeskuse talgud Kuressaares, Ristivälja külaplatsi talgud, Käesla külaväljaku koristamine, Muhu Katariina kiriku ümbruse koristamine, ettevalmistus Viidumäe mängudeks, Põitse küla teeäärte korrastamine, Kihelkonna laululava ümbruse korrastamine, “Pensionärid puhastavad Kuressaare linna”, Orissaare staadioni korrastamine, Nihatu küla kevadtalgud, Laadla külaplatsi talgud, talgud Kõrtsi talus, talgud Türju-Ohessaare rannas, “Pöide kiriku uus kevad”, kiigeehitamise talgud Salme rannapargis, Orissaares Illiku laiul Meesteplatsi rajamine, “Tiirimetsa ajalugu nähtavaks” (mõttetalgud), “Hooldamata krunt Kuressaare linnas”, Kõnnu külaplatsi korrastamine, Kuressaare Tuulte Roosi mereäärse niidu taastamine, Roobaka küla talgupäev, Ratla küla talgud, Leisi terviseraja kevadkoristus, Atla küla talgud, talgud Kõrkkülas, Lülle külaväljaku korrastamine, Hellamaa külatalgud, Titeranna laiendamine Illikul, Haeska küla talgud, Suure-Rootsi küla talgud, Sõmera külatalgud, Silla küla talgud, Suure-Rootsi tee talgud, mõnus kevadtöine päev Audakus, talgupäev Luhinaranna külaplatsil, Kaunispe ranna koristamine, talgud Mõisaküla külas, Mustjala mõisapargi talgud, Upsi puisniidu kevadised korrastustööd, Jööri küla muuseumi talgud, külatalgud Karalas, Külasema küla seltsingu talgud, Kõljala keskuse ja külaplatsi koristamine, Sõrve rattatammi Imara lõigu korrastamine, rannatee korrastamine Suure-Rootsis, Ruhnu küla talgupäev, Undva küla Maali talu talgud, Tornimäe kirikumõisa ümbruse heakorrastus
14. mail
Endiste naiskodukaitsjate haudade korrastamine Kudjapel
www.teemeara.ee