«Teeme ära!» talgud Tartumaal 03. mai

Tartu Postimees Online
03.05.2011

Laupäeval peetavaks «Teeme äratalgupäevaks on Tartumaal üles antud 65 talgupaika, kuhu oodatakse ühtekokku 2346 talgulist, registreerunud talgulisi oli eile hommikuks Tartumaal 392.

Talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüür ütles, et registreerimistempoga võib rahule jääda, sest suurusjärgud on samad mis mullu. Märk sellest, et tehtagu-ära-mõtteviisi asemel levib teeme-ära-mõtteviis. Läinud aasta moodi on ka see, et talgupäeval ei ole üht läbivat teemat. Enam ei tehta kõikjal Eestis ühesuguseid asju ühesugusel moel, vaid eri paigus tehakse kõige erinevamaid ja samas kõige vajalikumaid asju.

«Paljud seostavad «Teeme äratalguid kevadiste heakorratööde ja prügikoristusega, lähemal vaatlusel selgub aga, et pilt on palju kirevam,» ütles Tüür.

Ta tõi näiteks, et Maarja kogudus kutsub mõttetalgutele «Suuga teeb suure linna?», mille eesmärk on mõelda, kuidas ja mida linnas paremini teha. Alam-Pedja looduskaitseala sügavustes tulevad talgud Palupõhja looduskooli heaks – tehakse küttepuid ja muid vajalikke töid, millele järgneb loodusretk.

Võnnus tulevad aga hoopis tavatud talgud, kus õpitakse kaerajaani tantsimist. Talgujuht Marju Marga ütles, et need talgud on ettevalmistus juuni algul peetavaks kaerajaani võistu- ja teatetantsimiseks.

Tantsutalgutele eelnevad traditsioonilisemas vormis heakorratalgud kiriku ümber.

Tüür ütles, et järjest rohkem tuleb ette kevadiste koristustööde kombineerimist muuga, näiteks mõttetalgutega.

Talgud pole mõeldud üksnes eestikeelsetele osalejatele, tervelt 27 talgul on töökeeleks vene keel, 28 kohas oodatakse inglise keele rääkijaid ja seitsmes paigas juhendatakse talgulisi soome keeles. Talgute korraldustoimkond on teinud tänavu tööd selle nimel, et kaasata eesti keele mitteoskajaid, paljud materjalid on tõlgitud ka vene keelde.

Tüür meenutas kõigile talgutele tulijatele, et parim talguline on kirja pandud talguline, sest temaga saab arvestada tööriistade, tööjärje või näiteks kehakinnituse planeerimisel.

Eestis on üles antud 858 talgut, kuhu oodatakse ühtekokku 35 420 talgulist. Registreerunuid oli eilseks juba rohkem kui 7500.

Talgutele saab end peale veebilehe www.teemeara.ee kirja panna ka Swedbanki kontorites ja pangabussis ning telefonil 5356 4722.