Liikumine Raha Lastele: lasteaiatalgud tõid lasteaedadele rõõmu 09. mai

Eesti Päevaleht Online
09.05.2011
Kristine Pitk

Meist rohkem ja paremini näha, soovida ja teha suutvate indiviidide kasvatamine on meie endi kätes, see on kodanikualgatuste, talgupäevade ja vabatahtliku töö vili.



Mai alguses toimuvad Teeme Ära talgud on muutumas üheks Eesti tuntuimaks “kaubamärgiks” maailmas. Alustades esimesest suurest koristuspäevast, kus kümned tuhanded inimesed veetsid päeva metsi ja kraavipervi koristades, mõttetalgutest, milledest on tänaseks kasvanud välja nii mõnedki head ideed, külatalgutest, kust, nagu reklaam lubab, on võimalus leida ka armastus, kuni lasteaiatalguteni välja.

Lasteaiatalgute toetamise idee algatanud liikumise Raha Lastele liikmed leidsid, et oleks vaja teha midagi, mis reaalselt lasteaedade olusid parandaks. Teades, et paljud lasteaiad korraldavad igakevadiselt heakorratalguid, soovisime neid selles ettevõtmises veidi aidata. Möödunud- ning tuleva nädala jooksul korrastavad paarkümmend Tallinna lasteaeda oma hoovialasid – riisutakse lehti, istutatakse lilli ja hekipõõsaid, värvitakse ronimispuid ja liumägesid, liivakaste ja mängumaju. Osad lasteaiad võtavad ette ka suuremad värvimistööd- rühmaruumid, koridorid, seinad ja laed saavad uue värvikorra, tekivad nii mõnedki uued seinamaalingud. Seda kõike vabatahtlike töökäte jõul.

Talgupäevade korraldamine just sellisel kujul sai võimalikuks tänu meie heldetele toetajatele: Bauhaus toetas lasteaedu pintslite ja kõikvõimalike erinevate värvidega, Krimelte pakkus remonditöödeks silikooni ja ehitusvahtu, Sadolin andis suure hulga värve ning soodustust nende toonimisel, OÜ Besur toetas talguid akna- ja põrandapesuvahenditega ning Koduekstra lubas valida kokku 200 euro eest kõike remonditöödeks vajalikku. Kristiine Aiakeskuse, OÜ Haljassaare ja Calmia Istikuäri abil kasvab peagi lasteaedade hoovides üle kuuesaja uue istiku, taime ja püsilille.

Unustatud polnud ka pisikesed talgulised, kes mänguasjapoe www.rekato.ee toetusel veidi joonistustarbeid said, et nendega rõõmsaid talgupilte joonistada. Laste piltidest plaanime lähitulevikus ka näituse üles panna. Suur-suur aitäh teile kõigile.

See suurepärane koostöökogemus on süvendanud veendumust, et ühtse ja eduka ühiskonna tekkimiseks peaksid omavahel kokku saama mitte vaid avalik ja erasektor, vaid ka kolmas sektor. Vaid nii saab kodanikuühiskond hästi toimida.

Ainsana tekitab ettevõtmise puhul väikest nördimust Tallinna Haridusameti suhtumine, kui keelduti lasteaedadele talgukutset edastamast. Kõige krooniks saadeti soovitus Raha Lastele üleskutsele mitte reageerida. Need kummalised sõnumid kohalikult omavalitsuselt, kes vabatahtlikku algatust peaks toetama ning innustama, panid meid hetkeks arutlema asjade absurdsuse üle. Optimistid, nagu me oleme, jääme ootama aega, kui ka targemast targemad saavad aru, et ühiskonna tegelikku tugevust näitab koostöövõime ja omakasupüüdmatutele aktsioonidele kaigaste kodarasse viskamine viitab tegelikult viskaja enda lühinägelikkusele.

Tegelikult on lasteaiatalgud ju suur õnnestumine. Üle kahekümne lasteaia ja sajad talgulised saavad võimaluse koos tegutsedes lasteaedu ilusamaks muuta. Iga lill, mis istutatud ja iga kiigepost, mis värvitud, muudab lapse meele rõõmsamaks. Me ei soovi ju üles kasvatada põlvkonda, kes arvaks, et ongi normaalne, kui seinad hallitavad ja mängumaja värviti viimati 20 aastat tagasi. Me soovime üles kasvatada indiviide, kes oskavad näha ja soovida enamat. Teha rohkem kui meie, teha paremini kui meie. Ja selle saavutamine on meie endi kätes, kodanikualgatuste, talgupäevade ja vabatahtliku töö vili. Meie ise muudame maailma paremaks.

Aitäh ja palju jõudu lasteaednikele, suur tänu lapsevanematele, vabatahtlikele, toetajatele. Aitäh kõigile, kes te talgutel osalesite!