Ilus ilm tõi talgutele ligi 25 000 inimest 07. mai

ERR Uudised
07.05.2011

Täna peeti maha tuhatkond talgut, millest võttis osa enam kui 24 031 inimest - selline on tänavune "Teeme ära!" arvudes.

"Teeme ära!" peastaabi kinnitusel läks tänane talgupäev igati korda. Ühistööga koristati, parandati ja remonditi kõikjal üle Eesti, aga ka Ahvenamaal, Petserimaal ja Hispaanias, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Õues toimetamiseks oli igati sobilik ilm. Pealinna vanimas kirikus Toomkirikus revideeriti aegade jooksul kogunenud pabereid ja nüüdisaegsed ajalehed rändasid vanapaberi hulka.

Toomkirikus on kevadine suurpuhastus iga-aastane traditsioon, liitumine "Teeme ära!" talgutega on muutnud talguliste seltskonna varasemast kirevamaks.

"On oma koguduse inimesi on umbes pooleks kõrvalt tulnud inimestega ja tundub, et inimesed naudivad seda, et saavad näha kirikut seestpoolt, näevad kiriku argisust, et see ei ole ainult jõulukirik oma küünaldesäras, vaid nagu toimiv organism, mis vajab puhastamist, koristamist ja naljategemist," rääkis Toomkiriku talguline Raido.

Toomkiriku talgulistel oli tuli takus, sest keskpäevase orelikontserdi ajal enam harja ja lapiga toimetada ei saa. Sarnaselt paljude teiste talgutega tuli ka siia algselt kirjapandust poole rohkem inimesi.

Ajalooilises paigas pidasid talguid täna ka Tõnismäe raalgümnaasiumi õpilased, kellele Hundikuristik Kadrioru serval oli juba teada koht. Lapsed õppisid enne siia tulekut tundma selle paiga looduslikku väärtust, siinseid taimi ja üheskoos vanemate ja õpetajatega pandi siia üles tutvustavad sildid, mis loodetavasti jäävad püsima.

Pealinna lasteaedadele raha juurde nõudev mittetulundusühing tõestas täna, et lisaks nõudmisele suudetakse ka ise reaalselt midagi ära teha. Paljude firmade toel suudeti ühekoos mitmeid Tallinna lasteaedu kenamaks kõpitseda.

"Sihukese ilusa ilmaga oleks patt toas istuda ja telekat vahtida, parem õue minna ja aidata kedagi," põhjendas kohaletulekut lasteaia talguline Urmas, kelle sõnul veeti koos mulda, värviti liivakasti ääri ja parandati kiikesid.

Ka lasteaia lapsed ei jäänud ühistööst kõrvale, vähemalt käed mustaks said kindlasti.

Pärnumaa 79 talgupaigas oli täna väljas üle 2000 inimese, kellele koduümbrus või lähikondlaste heaolu korda läheb. Nii näiteks olid Audru keskkooli noored toimetamas Jõõpre vanurite kodu ümber.

"See on väga, väga kena. See on kohe väga südantsoojendav asi. Meil on siin ikka väga rahulik ja kena elu praegu tõesti. Ei oska paremat mitte tahtagi," rõõmustas Jõõpre vanurite kodu elanik Leonida Siliväli.

Audru keskkooli ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetaja, talgujuht Anita Uibu rääkis, et lilleraha kogumine oli nende keskkooli õpilaste algatus.

Audru keskki õpilased valisid Jõõpre vanadekodu oma talgupaigaks teist korda ning peavad selle elanikke kontsertide ja vallarahva toetusel tehtud kingitustega meeles ka vahepeale jäävatel tähtpäevadel.