Haridusamet soovitas lasteaedade korrastamiseks mõeldud talgutel mitte osaleda 08. mai

Delfi.ee
08.05.2011

Lasteaiatalgute toetamise idee algatanud liikumise Raha Lastele liikmed leidsid, et talgupäeval oleks vaja teha midagi, mis reaalselt lasteaedade olusid parandaks. Tallinna haridusamet leidis aga, et lasteaedade korrastamiseks mõeldud talgute üleskutsetele ei peaks reageerima.


“Teades, et paljud lasteaiad korraldavad igakevadiselt heakorratalguid, soovisime neid selles ettevõtmises veidi aidata,” rääkis Delfile liikumise Raha lastele liige Kristine Pitk.

Möödunud ning tuleva nädala jooksul korrastavad paarkümmend Tallinna lasteaeda oma hoovialasid — riisutakse lehti, istutatakse lilli ja hekipõõsaid, värvitakse ronimispuid ja liumägesid, liivakaste ja mängumaju. Osad lasteaiad võtavad ette ka suuremad värvimistööd — rühmaruumid, koridorid, seinad ja laed saavad uue värvikorra, tekivad nii mõnedki uued seinamaalingud. Seda kõike vabatahtlike töökäte jõul.

Hea ettevõtmise organisaatoritele tekitab nördimust Tallinna haridusameti suhtumine, kui keelduti lasteaedadele talgukutset edastamast. Kõige krooniks saadeti soovitus Raha Lastele üleskutsele mitte reageerida. “Need kummalised sõnumid kohalikult omavalitsuselt, kes vabatahtlikku algatust peaks toetama ning innustama, panid meid hetkeks arutlema asjade absurdsuse üle,” rääkis Pitk.

Talgupäevade korraldamine just sellisel kujul sai võimalikuks tänu meie heldetele toetajatele: Bauhaus toetas lasteaedu pintslite ja kõikvõimalike erinevate värvidega, Krimelte pakkus remonditöödeks silikooni ja ehitusvahtu, Sadolin andis suure hulga värve ning soodustust nende toonimisel, OÜ Besur toetas talguid akna- ja põrandapesuvahenditega ning Koduekstra lubas valida kokku 200 euro eest kõike remonditöödeks vajalikku. Kristiine Aiakeskuse, OÜ Haljassaare ja Calmia Istikuäri abil kasvab peagi lasteaedade hoovides üle kuuesaja uue istiku, taime ja püsilille,” selgitas Pitk.

Unustatud polnud ka pisikesed talgulised, kes mänguasjapoe www.rekato.ee toetusel veidi joonistustarbeid said, et nendega rõõmsaid talgupilte joonistada. Laste piltidest plaanitakse lähitulevikus ka näituse üles panna.

“See suurepärane koostöökogemus on süvendanud veendumust, et ühtse ja eduka ühiskonna tekkimiseks peaksid omavahel kokku saama mitte vaid avalik ja erasektor, vaid ka kolmas sektor. Vaid nii saab kodanikuühiskond hästi toimida,” nentis Pitk.