Talgutele, talgutele! 14. aprill

Meie Maa
14.04.2011
Reet Viira

Hea talguline, oled taas oodatud “Teeme ära!” talgupäevale. Ka sel aastal on sul võimalus oma tegudega näidata, mida sa tõeliselt oluliseks pead. Tunda rõõmu sellest, mis on ühine, ning näha päeva lõpuks oma töö vilju. See on päev, mis annab jõudu ja head tuju pikaks ajaks.

Talguliste registreerimine sai ametliku alguse esmaspäeval, 11. aprillil Tartus kodanikuühiskonna konverentsil. Seekord koos väikese vahejuhtumiga. Nimelt selgus, et talguveebi avalehele mõeldud Suur Roheline Nupp, mille abil saavad inimesed end talgutele kirja panna, ei olnud avalehele jõudnud.

Operatiivselt reageerisid Tartus tegutseva improvisatsiooniteatri Altermann liikmed, kes aitasid konverentsisaali lavale eksinud Suure Rohelise Nupu kiiresti “Teeme ära!” talguveebi avalehele.

Teeme ära!” talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür lausus, et praegu on õige aeg minna talgute lehele lähemalt uudistama. „Vaadake, kas teie kodutänaval, -külas või muus teile olulises paigas on juba talgud üles pandud. Kui jah, pange ennast kirja ja kutsuge sõpru ka osalema. Kui aga teile sobivaid talguid ei ole veel kirjas, pange pead kokku ja korraldage see ise ära!“ rääkis Tüür. Talgutele saab end kirja panna veebilehel www.teemeara.ee, Swedbanki kontorites ja pangabussis.

Registreeritud talgulisega saab talgujuht talgupäeva ettevalmistustel arvestada – planeerida talle töölõigu, töövahendid ning supikausi. Hea talguline on kirjapandud talguline.

Teeme ära!” kodulehele on praeguseks üles pandud 460 talgut. Nende seast leiab huvitavaid talguid kõikjalt Eestist ja isegi piiri tagant. Nii on näiteks kavas Eestimaa elu edendamise mõttetalgud Ahvenamaal ja Seto muuseumi korrastamise talgud Radaja külas Petserimaal. „Tänavuse talgupäeva ettevalmistused sujuvad plaanikohaselt. Kevad näitab lõpuks oma nägu ja uusi talguid lisandub lausa iga tunniga. Hea meel on selle üle, et huvi talgute korraldamise vastu on suurenemas ka linnades,“ märkis Tarmo Tüür.

Saarlaste talgutraditsioonid on elujõulised

Praeguse seisuga on Saaremaal registreeritud 49 talgut. Enim on küla- ja heakorratalguid, lisaks mõtte- ja looduskaitsetalgud. Töölusti jätkub. Näiteks kutsutakse Salmele kiigeehitamise talgutele. Seal toimub meistri juhendamisel külakiige monteerimine ja pärast tööd saab vastvalminud kiike katsuda ning regilauluansambliga Ammuker kiigelaule kaasa laulda.

Huvitav ja hariv on ka Tiirimetsa talgud, kus lisaks talgutööle räägib muinsuskaitse inspektor piirkonnas asuvatest mälestistest ja MTÜ Wikipeedia Eesti tutvustab fotovõistlust „Kultuurimälestised Wikipeediasse“.
Orissaares Illiku laiul toimub Meesteplatsi loomine heakorra- ja mõttetalgute korras. Eesmärk on isade ja poegade ühise meisterdamisala rajamine, kus saab valmistada, hooldada ja korrastada purjekaid.

Enim talgulisi, 70, kutsutakse Metsküla Küla Seltsi talgupäevale.
50 talgulist oodatakse Kõljala külaväljakule, Karala ja Võhma seltsimajade juurde ning Mustjala mõisaparki.

Juba praegu on Saaremaal registreerunud 117 talgulist!

Tänaseks on “Teeme ära!” talgupäeva partneriks teiste seas ka Saare Leib. Sealt saab talgujuht oma talgulistele osta soodsamalt Borodino leiba, Pireti saia, Oskari kuklit, piklikku burgerisaia ning kreemirulli. Suur tänu!

Teeme ära!” talgupäeva kodulehele on juba üles pandud ka esimesed talgulood. Koostöös Eesti Rahva Muuseumiga korraldatav talgulugude kogumise veebiretk võtab alles hoogu. Talgulugusid saab sisestada 13. maini “Teeme ära!” veebilehel www.teemeara.ee, samas saab lugeda ka teiste lugusid. Kõik talgulood jõuavad Eesti Rahva Muuseumi arhiivi, uurimiseks teaduritele ja osaks tulevastest näitustest. Vt lähemalt http://www.teemeara.ee/talgulood/talgulugude-kogumine.

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti külaliikumine Kodukant, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud, “Teeme ära!” Minu Eesti, Vabatahtliku Tegevuse Arenduskeskus, vabaühenduste liit EMSL. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, EMT, Swedbank, Coca-Cola HBC Eesti, Dorpat, Nordic Hotels, Fraktal, Vakaru Refonda, Premia jt.