Täna algas Teeme Ära talgute registreerimine ja talgulugude kogumine 15. märts

Eesti Päevaleht Online
15.03.2011
Maris Meiesaar

Teeme Ära tuleb sel aastal jälle, kuid lisaks tegude tegemisele kogutakse tänavu koos ERMiga ka rahva talgulugusid.





Täna algas talgute registreerimine Teeme Ära talgupäevale. Tänavune üritus toimub teist korda vabal teemal - see tähendab, et iga kogukond, ühendus või aktiivne kodanik saab ise välja mõelda, mida tema kodukohas teha oleks vaja ning selleks teisi kaasa kutsuda. Praeguseks hetkeks on registreeritud juba terve rida talguid, nende hulgas näiteks Sõrandi külatalgud, Rõõmu naabrivalve talgud ja Rahnu kalmistu korrastamine.

Teeme Ära maakondlike koordinaatorite toimkonna juht Külli Vollmeri sõnul pole talgu iseenesest midagi uut ja maainimesed teavad hästi, kuidas koos töötamine käib, kuid linnainimesed kipuvad seda unustama. "Aga ka linnas võimalik asju koos teha," rõhutas ta ning avaldas lootust, et talgupäeva käigus sünnib palju lugusid, sellest, kuidas leiti tore naaber või koguni armastus.

Talgulisi oodatakse registreeruma 11. aprillil, sest selleks ajaks on talgujuhid juba üleskutsete üles panemisega ühel pool.

Tänavune Teeme Ära talgupäev ise toimub maikuu esimesel laupäeval, 7. mail 2011.

Uuendusena kogub Teeme Ära tänavu koostöös Eesti Rahva Muuseumiga inimeste talgulugusid. Lugusid saab sisestada 13. maini Teeme Ära veebilehel. "Me ei oota ainult teotahtelisi lugusid," sõnas ERMi tadussekretär Agnes Aljas, "Las inimesed kirjeldavad ka argist, lihtsat ja arusaadavat. See ei pea üldse olema eriline." Samal veebilehel saab lugusid ka lugeda ning need jõuavad ka ERMi arhiivi, kus teadlased seda põnevat ja väärtuslikku ajaloo osa uurida saavad. Lisaks lubab ERM lood ka näitusele üles panna. Talgulugude veebiretkest oodatakse väga osa võtma ka koole - õpilased võiksid koguda talgulugusid vanematelt ja vanavanematelt.

Vaata lisaks: www.teemeara.ee