Alates eilsest saab end kirja panna Teeme Ära talgutele 12. aprill

Neljas.ee
12.04.2011


Teeme Ära talgupäeva korraldusmeeskond kutsub kõiki inimesi Teeme Ära kodulehelt www.teemeara.ee sobivaid talguid valima ja end kirja panema talgutel osalemiseks. 7. mail üle Eesti peetavale talgupäevale on praeguseks välja pandud juba 338 talgut, neist 41 linnades, kuid uusi talgukohti lisandub iga päevaga. Talguliste registreerimise avalöök anti täna Tartus Eesti Kodanikuühiskonna Nädala raames peetud seitsmendal kodanikuühiskonna konverentsil "Head lood".


Talgutele saab end kirja panna veebilehel www.teemeara.ee Swedbanki kontorites ja esimest korda ka pangabussis. Talguveebi avalehele lisandus tänasest ka Suur Roheline Nupp, mis hõlbustab talgutele kirjapanekut. Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür lausus, et praegu on õige aeg minna talgute lehele lähemalt uudistama. „Vaadake, kas teie kodutänaval, külas või muus teile olulises paigas on juba talgud üles pandud. Kui jah, pange ennast kirja ja kutsuge sõpru ka osalema. Kui aga teile sobivaid talguid ei ole veel kirjas, pange pead kokku ja korraldage ise ära!“ rääkis Tüür.

Talguliste registreerimine sai ametliku alguse täna Tartus kodanikuühiskonna konverentsil – seekord koos väikese vahejuhtumiga. Nimelt selgus, et talguveebi avalehele mõeldud Suur Roheline Nupp, mille abil saavad inimesed end talgutele kirja panna, ei ole avalehele jõudnud. Operatiivselt reageerisid Tartus tegutseva improvisatsiooniteatri Altermann liikmed, kes aitasid konverentsisaali lavale eksinud Suure Rohelise Nupu kiiresti Teeme Ära talguveebi avalehele.

Teeme Ära kodulehele praeguseks üles pandud 338 talgupaiga seast leiab huvitavaid talguid kõikjalt Eestist ja isegi piiri tagant. Nii on näiteks kavas Eestimaa elu edendamise mõttetalgud Ahvenamaal ja seto muuseumi korrastamise talgud Radaja külas Petserimaal. „Tänavuse talgupäeva ettevalmistused sujuvad plaanide kohaselt. Kevad näitab lõpuks oma nägu ja uusi talguid lisandub lausa iga tunniga. Hea meel on selle üle, et huvi talgute korraldamise vastu on suurenemas ka linnades,“ märkis Tarmo Tüür.

Jätkub ka talgulugude kogumise veebiretk, mis toimub koos Eesti Rahva Muuseumiga. Talgulugusid saab sisestada 13. maini veebilehel www.teemeara.ee, samas saab lugeda ka teiste lugusid. Kõik talgulood jõuavad Eesti Rahva Muuseumi arhiivi. Vaata lähemalt: http://www.teemeara.ee/talgulood/talgulugude-kogumine

Maikuu esimesel laupäeval, 7. mail peetaval talgupäeval saab iga kogukond, ühendus või aktiivne kodanik ise otsustada, mis vajab ärategemist ning milleks teisi inimesi kaasa kutsuda. Teeme Ära talgupäev ei ole enam kaugeltki ühekordne kampaania, vaid on kujunenud igakevadiseks ühiseks traditsiooniks, mis rõhutab ühtlasi pikaajalisi talgutraditsioone meie kultuuriruumis.

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud, Teeme Ära Minu Eesti, Vabatahtliku Tegevuse Arenduskeskus, Vabaühenduste Liit EMSL. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, EMT, Swedbank, Coca-Cola HBC Eesti, Dorpat, Nordic Hotels, Fraktal, Vakaru Refonda, Premia jt.