Teeme Ära talgud lubab osalejatele armastust 11. aprill

E24.ee
11.04.2011
Tõnu Lilleorg

Just nii, lausa tammsaarelikus võtmes – tule talgutele, leiad armastuse! – kutsub Teeme ära korraldustiim inimesi 7. mail talgutele. Tänasest saab end veebis hoogtööks kirja panna.

Avalöögi registreerimisele andis täna Tartus kodanikuühiskonna konverentsil improvisatsiooniteater Altermann, mille liikmed etendasid sketši «vajuta suurt rohelist nuppu» (vaata videot allpool).

Tegelikult on nupu nimi «liitu talgutega» ja see asub veebiküljel teemeara.ee kohe sinise nupu «korralda talgud» kõrval. Lisaks saavad ühistööhuvilised end kirja panna Swedbanki kontorites ja panga pangabussis.

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüüri sõnul on tänavu neljandat korda korraldatav talgupäev nii-öelda vabal teemal, kus kogukonnad leiavad omavahel suheldes ise, mis on nende kandis oluline asi, mille saab ära teha.

Tüür lausus, et praegu on õige aeg minna talgute kodulehele asja lähemalt uudistama.

«Vaadake, kas teie kodutänaval, külas või muus teile olulises paigas on juba talgud üles pandud. Kui jah, pange ennast kirja ja kutsuge sõpru ka osalema. Kui aga teile sobivaid talguid ei ole veel kirjas, pange pead kokku ja korraldage ise ära!» rääkis Tüür.

Tüür usub, et eesti kodanikuühiskond on juba küllalt tugev, et sellisel suuresti iseorganiseerival viisil talgutel midagi head ära teha.

Teeme Ära kodulehele on praeguseks üles pandud 338 talgupaika, mille seast leiab huvitavaid talguid kõikjalt Eestist ja isegi piiri tagant. Nii on näiteks kavas Eestimaa elu edendamise mõttetalgud Ahvenamaal ja seto muuseumi korrastamise talgud Radaja külas Petserimaal.

«Kevad näitab lõpuks oma nägu ja uusi talguid lisandub lausa iga tunniga. Hea meel on selle üle, et huvi talgute korraldamise vastu on suurenemas ka linnades,» märkis Tarmo Tüür.

Jätkub ka talgulugude kogumise veebiretk, mis toimub koos Eesti Rahva Muuseumiga, sellegi kohta leiab infot ürituse kodulehel.

Seega, maikuu esimesel laupäeval, 7. mail, saab iga kogukond, ühendus või aktiivne kodanik välja näidata, et ärategemist vajavad asjad saab üheskoos kenasti ära teha.

Korraldajate sõnul ei ole Teeme Ära talgupäev enam kaugeltki ühekordne kampaania, vaid on kujunenud igakevadiseks ühiseks traditsiooniks, mis rõhutab ühtlasi pikaajalisi talgutraditsioone meie kultuuriruumis.

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud, Teeme Ära Minu Eesti, Vabatahtliku Tegevuse Arenduskeskus, Vabaühenduste Liit EMSL. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, EMT, Swedbank, Coca-Cola HBC Eesti, Dorpat, Nordic Hotels, Fraktal, Vakaru Refonda, Premia jt.