Talgute registreerimine algas suure hooga 05. aprill

Valgamaalane
05.04.2011

«Teeme ära» talgupäeva kodulehele oli 31. märtsiks kirja pandud juba 165 talgut, mis on aktsiooni läbiviijate hinnangul kähe esimese registreerimisnädala kohta väga hea tulemus. Kõige aktiivsemalt on neid kirja pandud Harjumaal, kõige vähem aga Hiiu- ja Põlvamaal.


Talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür ütles, et esimese vahekokkuvõtte järgi on kõige levinum talguliik heakorratalgud ning külatalgud, palju korraldatakse ka mälestiste ning terviseradadega seotud talguid.

«Eks see hea start näitab, milline ootus oli kogukondades talgupäeva suhtes,» märkis Tüür. «Loodan, et maapiirkondade aktiivsus äratab ka linlased talveunest - seal on talguid registreeritud veel suhteliselt vähe.»

Näiteks on Harjumaal tulemas lõbusad talgud Kiruvere muinasmaastikul. Pärnumaal Selistes plaanitakse indiaanitalguid. Lääne-VTrumaal Väike-Maarjas ja Rakkes korrastatakse mullusuviseid tormikahjustusi, Raplamaal Varbola linnuse varemeid ja Läänemaal Saueaugu teatritalu. Tartumaal peetakse Sibulatee talguid ning Ida-Virumaal tehakse korda Narva bastionid.

Tallinnas Haaberstis plaanib aga kasakate organisatsioon istutada puudeallee.

Mitmel pool on ühendatud töö- ja mõttetalgud.

«Teeme ara» kõdulehele on juba üles pandud ka esimesed talgulood, ent Eesti Rahva Muuseumiga koos korraldatav talgulugude kogumise veebiretk kogub alles hoogu. Lugusid saab sisestada 13. maini veebilehel www.teemeara.ee, samas saab lugeda ka teiste lugusid.

Kõik lood jõuavad muuseumi arhiivi - uurimiseks teaduritele ja osaks tulevastele näitustele. Vaata lähemalt: www.teemeara.ee/talgulood/talgulugude-kogumine.

Mai esimesel laupäeval, 7. mail peetaval talgupäeval saab iga kogukond, ühendus või aktiivne kodanik ise otsustada, mis vajab ärategemist ning milleks teisi inimesi kaasa kutsuda. Talgupäev ei ole enam kaugeltki ühekordne kampaania, vaid on kujunenud igakevadiseks ühiseks traditsiooniks, mis rõhutab ühtlasi pikaajalisi talgutraditsioone meie kiõltuuriruumis.

Talgute kirjapanek algas 15. märtsil, talgulisi kutsutakse registreeruma 11. aprillist. Huvilised saavad end aga talguveebis registreerida ka varem, kui endale sobiva talgukoha leiavad.

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, külaliikumine Kodukant, Eesti muinsuskaitse ümarlaud, Teeme ära! Minu Eesti, vabatahtliku tegevuse arenduskeskus ja vabaühendusteliit EMSL.

Esimese vahekokkuvõtte järgi on kõige populaarsemad heakorratalgud. Neid on Valgamaal korraldatud varemgi.