Talgud teenistuskoerte surnuaial 24. märts

Maaleht Online
24.03.2011
Sulev Oll

Üks 7. mail toimuvate “Teeme ära!” talgute paik on Neeme küla Harjumaal, kus Ülo Lombi algatusel tehakse korda piirivalvekoerte matmispaik.

Ülo Lombi ettevõtmine tundub pisut tavatu. Jah, kalmistutel tehakse heakorratöid küll, seda ka tänavuse maikuu esimesel laupäeval.

Aga koerte matmispaigal? Pealegi sellisel, mis nagu on, aga mida nagu pole ka.

Põhjusi, miks Ülo Lomp 7. mail just niisuguse töö ette võtab, on mitu.

Esiteks elab ta sellessamas Neeme külas, kus kunagi paiknes NSV Liidu sõjaväeosa ning kuhu maeti ka teenistuses olnud koeri.

1993. aastal asutati Neemel aga juba Eesti Vabariigi väljaõppekeskus, millest hiljem sai Neeme Piirivalvekoerte Kool. Ka seal surnud koeri maeti samale kalmistule.

Mõni aasta tagasi kolisid koerad ja nende koolitajad aga Murastesse, endine kool anti üle Jõelähtme vallale ning seal avati lasteaed. Matmispaik aga jäi pigem unustusse.

Kulteri vaimus talgud

Teine põhjus, miks Lomp just niisuguse töö ette võtab, on isamaaline.

Nimelt on praegu Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse doonorluse arendusjuhina töötav mees olnud aastaid seotud liikumistega, mida tähistab sõna kulter — kultuuri ja tervist ühendav väljend.

Pikka aega koolilaste sportlik-rahvuslikule tegevusele keskendunud liikumine on nüüdseks MTÜ Kulter Eesti nime all Johan Lainoneri Seltsi noorteühendus. Selle üks eesmärke on ka “kvaliteetkultuuri edendamine ja isamaaline kasvatus”.

“Ma isegi ei nimetaks seda kasvatuseks, vaid isamaaliseks elustiiliks,” täiendab Lomp.

Isamaalise elustiili vaimus lähevadki kümme noort 7. mail “Kulteri talgute” nime all ühiselt tööle, korrastavad rannaäärsel künkal asuva matmispaiga, koguvad teavet sinna maetud koerte kohta ning loodavad selle ka loodusesse sobival moel jäädvustada.

“Kui kõik korras on, võiks see kalmistu olla paik, mis annab ühe võimaluse laste väärtuskasvatuseks,” sõnab Lomp. “Võib-olla toob keegi neist kalmudele ka mõne kevadlille.”

15. märtsil alanud ühise töötamise kirjapanek on olnud edukas üle Eesti.

Eilse seisuga on leheküljel www.teemeara.ee kirja pandud juba 108 talgupaika.

Talgud on plaanis ka Heino Prosti talumuuseumis, mille lume raskuse all sisse kukkunud katusest oli juttu ka 17. märtsi Maalehes.

Kirjapanek kogub hoogu

Valdavalt ongi kavas heakorratööd, aga kirja on pandud ka ühed puhtalt mõttetalgud: Võrumaal mõtiskletakse teemal “Kas Võrumaa vajab vabatahtlike keskust?”.

Talgulisi kutsutakse end kirja panema 11. aprillist, aga seda saab teha ka varem, seda siis, kui sobiv koht juba leitud.

Mullusel ühise töötamise päeval korraldati üle Eesti 1130 talgut, milles osales üle 30 000 inimese.