Talgud on läbi. Elagu talgud! 13. mai

Meie Maa
13.05.2011
Reet Viira

Tänaseks on “Teeme ära!” talgud ajalugu. 7. mai kella 17 seisuga olid Eestis toimunud 969 talgud 24 031 talgulisega. Me tegime selle jälle ÄRA!


Talgud ja kevad on nii seotud, et ilmgi ei saa enne suviselt soojaks minna, kui üks vägev talgupäev on peetud. Saaremaal olid 95 talgud ja neis registreeritud osalejaid 1793. Talgupäeval aga tuli välja kindlasti rohkem rahvast.

Tänavusel talgupäeval osales Harjumaal koos Tallinnaga 5942, Pärnumaal 2195, Saaremaal 1793, Ida-Virumaal 1724, Läänemaal 1674, Lääne-Virumaal 1632, Tartumaal 1499, Viljandimaal 1412, Raplamaal 1227, Jõgevamaal 1185, Järvamaal 1010, Võrumaal 936, Valgamaal 866, Põlvamaal 530, Hiiumaal 388 inimest. Kolmed talgud toimusid ka väljaspool Eesti piire: Ahvenamaal, Petserimaal ja Hispaanias Valencias.

Talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür ütles, et eestimaalastel on talgupisik veres ja koos ollakse valmis kodukoha ning kogukonna heaks panustama üha enam. “Olen kindel, et igaüks leidis talgutelt midagi sellist, mis annab jõudu edasiseks,“ lausus Tüür. „Talgumeeskonna poolt soovime tänada kõiki häid ja aktiivseid inimesi üle Eesti!“

Peamiselt tehti heakorratöid, korrastati mälestisi ja terviseradu, mitmel pool koristati prügi ja peeti ka mõttetalguid. Maainimesed olid taas väga aktiivsed, kuid sel korral tulid hästi kaasa ka paljud linlased, sh korteriühistud, lasteaiad, koolid, samuti paljud ettevõtted ja asutused. Talgupäeva lõunamenüü läbivateks lemmikuteks olid talgujuhtide sõnul hernesupp ja rabarberikook.
Talgupäeva korraldusmeeskond helistas koos vabatahtlikega läbi kõik tuhatkond talgut, et saada vahetut tagasisidet toimunust. „Seda on raske sõnades väljendada, milliseid positiivseid emotsioone edastas talgustaapi enamik talgujuhte,“ märkis Tüür. Ta lisas, et käimas on üle-euroopaline vabatahtlikkuse aasta ja seekordse talgupäeva kohta võib öelda, et eestimaalased panid vabatahtliku tegevuse osas taas väga olulise märgi maha. “Teeme ära!” näide on maailmas saanud suure tähelepanu osaliseks.
2012. aasta juhtüritus on “Teeme maailma puhtaks”. Vabatahtlike seltskond on ette valmistamas planeedi puhastamist. Sellega on juba liitunud ligi sada riiki. Talgutele loodetakse tuua ligi 300 miljonit inimest. Talgupäevast on saamas Eesti Nokia.

Lõpetuseks suur tänu vallavalitsustele, kes toetasid oma talgulisi, tänud ka saarte talgutele abikäe ulatamisel Saare Kütusele, Saare Leivale ja Kuressaare Soojusele. Aga ka meediale, kes kõike aktiivselt kajastas. Kuid kõige suurem tänu ligi sajale talgujuhile, kes nakatasid oma kodukohas paljusid talgupisikuga. Tänu teile oleme saanud hoolivama, tervema ja tasakaalukama elukeskkonna meie saartel.

Reet Viira maakonna koordinaator