Välkusid rehad ja liikusid pintslid 11. mai

Vali Uudised
11.05.2011
Helve Tamm

Möödunud laupäeval oli suur üle-eestiline talgupäev "Teeme ära 2011", milles Jõgevamaalt oli osavõtjaid 42 neist Põltsamaal 5 ja Põltsamaa piirkonnas 2 kohta.


Hommikul kella kümne ja üheteistkümne ajal kogunes Põltsamaal ja piirkonnas mitmesse kohta omajagu rahvast, et siis üheskoos teha korda kas mänguväljak, ajalooline paik, park või näiteks hoopis viltida vanast uus. Talguliste heale tahtele tuli appi muidugi ka ilm, kes näitas kõikidele päikseliselt naeratavat ja sooja nägu.

Põltsamaa lossihoovi kogunes paarikümnest inimesest koosnev rahvahulk, kes Maimu Keldri ja Jänne Käru juhendamisel suunati vajalikku kohta korrastustöödele. Omajagu ehk 16 inimesi leidis aga, et aeg on vanast kampsunist teha midagi uut ja põnevat ning nemad olid oodatud Käsiteokotta viltima. Perepäeval, 22. mail, tehakse talgupäeval valminud töödest ka näitus.

Samal ajal oldi ka EKNK Põltsamaa Jordani koguduse ümber tublisti rehadega ja kätejõul ametis. Väike Taastane Haldja krahmas sülle korralikud oksakuhjad ja 4aastane Ruudi upitasid oma õlgadele nagu sipelgas enda kasvust toekamaid oksi. Kõikidel olid käed-jalad tööd täis ning tühjaks lobisemiseks polnud mahti. Aga tööd tehti rõõmuga ning nauditi igat sammu, mis kaunima ümbruse saamiseks astuti.

SOS-külas olid kõik suured pered ja teised toetajad kogunenud mänguväljakule, et teha see täiesti korda ja istutada sinna varjuandvaks puuks üks pihlakas. Peredele tulid vabast tahtest, appi Põltsamaa ühisgümnaasiumi llc klassi õpilased.

Õpetaja Eve Oro rääkis, et õpilased käisid eelmisel aastal korrastustöödel Sangastes ning leidsid, et tänavugi võiks midagi kellegi või ühiskonna heaks teha.

"Alguses uuriti, et äkki on oma klassikaaslaste hulgas kedagi. kelle kõdu ja pere vajaks abikäsi. Km neid ei leitud, siis kaaluti heategu kogukonna heaks. Ja tuligi idee toetada oma tööjõuga SOS-peresid. Selleks pidasid nad ise vajalikke läbirääkimisi ja tegid kokkuleppeid. Ma aitasin kaasa, kus vaja, kuid üldjuhul olid ikka noored need, kes asja korda ajasid ja tegevust organiseerisid," kütis õpetaja oma hoolealuste tublidust.

SOS lasteküla mänguväljak sai talguliste abiga hoopis kenama näo.

Õpilaste töörühma grupijuht Sandra Tammiksaar märkis, et SOS-pered tundusid neile Põltsamaal olevat just need, kes noorte abikäsi vajasid. Ja tõsi ta on, sest mänguväljak SOSmajade vahel vajas tõesti korrastust. Mänguehitised olid küll juba üleval, kuid maastik selle ümber jättis tõsiselt soovida. Nii lükatigi ühiste jõududega sööti kasvanud maa siledaks, külvati sinna muruseeme ning lõpuks istutati maha pihlapuu. Ega SOS-peredki jäänud noorte müttamisest kõrvale, vaid lõid väikestest kuni suurteni agaralt kaasa. Hiljem, pärast tööd, grüliti väeke ning tunti kordaläinud päevast rõõmu.

Ka Lilleveres ei magatud ilusat päeva maha, vaid koguneti majade vahele laste mänguväljakut korda tegema. Kui teised talgulised läksid korrastustöödega lihtsalt heast, tahtest kaasa, siis Lillevere noor rahvas koostas vajalikeks tegevusteks lausa projekti. Oma ideest kirjutati Noortealgatusfondi ning saadigi sealt raha vajalike töövahendite ostmiseks.

Mänguväljak rajati 2004. aasta suvel ning valmis ühe lapsevanema eestvedamisel ja projektirahade toel. Lillevere mänguväljak ei ole lihtsalt ilus koht,vaid ümbruskonna inimeste jaoks väga vajalik. Elab ju seal kandis 126 peret, kelle väikesed liikmed vajavad õues kohta, kus mõnusalt ja ohutult aega veeta. Aga eks aeg ja meie ilmastik teevad oma töö ning nüüd oligi vaja korrastada nii ronimisseina, treppe ja muud. Ka ootas liivaplats rohust puhastamist ning mänguvahendite puitosad õliga katmist ja värvimist.

Projektirahadest oli ette nähtud ka väike suupiste talgulistele, sest juba meie esivanemad kandsid alati hoolt selle eest, et ükski talguline ei läheks koju tühja kõhuga ja mõru meelega. Sestap sõitis ka Põltsamaa linnapea Jaan Aiaots n-ö külast külasse ehk talguplatsilt talguplatsile ning kinkis sümboolselt kõikidele talguviina. Väike pits pärast väsitavat tööpäeva kuulus samuti vanade talgukommete juurde.

Kindlasti tuleb siinjuures märkida, et ega ainult linnas rehasid ja pintsleid liigutatud. Ümberkaudsetes valdadeski olid kõik talgulised agaralt kogukonna heaks korda loomas. Näiteks Põltsamaa vallas Umbusis korraldati külatalgud ja Pajusi vallas Arisveres tehti Jaagu talus heakorratöid.

Asutused, kes ise otseselt talgupäevast osa ei võtnud, said samuti oma abikäe ulatada. Näiteks Põltsamaa Felix aitas talgusuppidega, Põltsamaa Vallavara OÜ muruseemne ja seemnekülvajaga. Noorteühendus Juventus aitas lilleverelasi projekti kujutamisel ja Ulvi Lain Gramer kaubanduse OÜst toetas Lillevere mänguväljaku korrastamist töövahendite korraliku allahindlusega. Põltsamaa linnavalitsuski toetas kõiki ja kõikjal, kus vähegi jõud peale hakkas. Lisaks tulid toeks ka Vooremaa Teede AS, Põltsamaa Greid, Fie Urmas Soolepp Veski talust, Kaido Käruks, Pruuli Puukool. Kindlasti oli veelgi abilisi, kelle toel sai linn värskema ilme. Kõikidele abilistele, ka Põltsamaa piirkonnas tegutsenutele, tahetakse talguliste poolt öelda suur-suur aitäh. Tunnustust väärivad kõik needki, kes ei pidanud paljuks tulla laupäeval välja ning teha midagi ühiskonna heaks. Koos tehes muutub meid ümbritsev maailm ju palju kenamaks.

Lõpptulemusena osales Eestis talgutel kokku 24 031 inimest. Aktiivsem kõht oli Harjumma koos Tallinnaga, kus kokku tuli talgulisi 5942 inimest. Pärnumaal osales 2195 inimest, Saaremaal 1793, Ida-Virumaal 1724, Läänemaal 1674, Lääne-Virumaal 1632, Tartumaal 1499, Viljandimaal 1412, Raplamaal 1227, Jõgevamaal 1185, Järvamaal 1010, Võrumaa 936, Valgamaal 866, Põlvamaal 530, Hüumaal 388. Kolm talgut toimus ka väljaspool Eesti piire: Ahvenamaal, Petserimaal ja Hispaanias Valencias.