Talgulised koristasid randu, motoradu ja mõisaparke 10. mai

Põhjarannik
10.05.2011
Sirle Sommer-Kalda

Talgupäev tõi Ida-Virumaal kodudest välja 1724 vabatahtlikku, mida oli küll sama palju kui Saaremaal, kus elab viis korda vähem inimesi, ent mis oli korraldajate hinnangul suurepärane tulemus.


Saarlased paistsid silma erilise aktiivsusega, aga ka idavirulastel pole häbeneda midagi – osalejate arvult oldi Harjumaa, Pärnumaa ja Saaremaa järel neljandad.
“Ööl vastu laupäeva olin üsna õnnetu, sest veebis oli registreerunud alla 700 inimese, kuigi Ida-Virumaa on üks Eesti suuremaid maakondi. Aga kui hakkasime laupäeval talgujuhte läbi helistama ja selgus tegelik talguliste arv, siis oli tunne, et ära tegime. Suurepärane tulemus,” märkis talgupäeva Ida-Virumaa koordinaator Urmo Reitav.
Ühed algselt väljakuulutatud talgud jäid ära, sest kohalik omavalitsus ei tulnud asjaga kaasa. “Noored tahtsid minna Kohtla-Järvel ühe mahajäetud bensiinijaama territooriumi koristama ja tundsid huvi, kas linn aitab prügi välja vedada. Ametnik ütles, et see pole linna maa ja noortele appi ei tulda. Seepärast tuli talgud tühistada. See oli ka ainus kurb asi. Seevastu näiteks Narva linnavalitsust oli väga lihtne kaasata,” rääkis Reitav.
Läks korda
Rohkem kui 40 talgutel said kenama väljanägemise Jõhvi, Kohtla-Nõmme, Kukruse ja Saka mõisapargid, Kauksi ja Narva-Jõesuu rannad, Illuka ja Kiviõli motokrossirajad, Iisaku, Lüganuse, Illuka, Pühajõe ja Narva Aleksandri kiriku ümbrused ning hulk teisi inimestele südamelähedasi objekte.
“Suur töö sai tehtud. Enne ei aimanudki, et see töö nii suur on,” rõõmustas Narva bastionide koristustalgute juht Andres Toode, kelle sõnul käis töö kõigi bastionide peal ja ümber ning kokku tuli üle saja inimese.
Toode ise puhastas koos väiksema seltskonnaga Gloria bastionide käike. “Tõime sealt välja meeletult rämpsu, millest rohkem kui poole moodustasid paraku süstlad. Käik ise sai puhastatud, aga et see turistidele lahti teha, on vaja veel treppi korrastada ja ühes kohas üks vana varing likvideerida. Muidugi tuleks puhastada ka Gloria bastioni vallikraav, sest vaatepilt on jube: seal vedeleb kõike alates reformvooditest ja lõpetades elektroonikajäätmetega.”

Talgupisik veres
Talgupäeva eestvedaja, Eestimaa looduse fondi juhatuse liige Tarmo Tüür ütles, et kodust tuli välja ligi kaks korda rohkem inimesi, kui end eelnevalt kirja pani. “Hea meel on tõdeda, et eestimaalastel on talgupisik veres ja koos ollakse valmis kodukoha ning kogukonna heaks panustama üha enam.”
Tüüri sõnul olid maainimesed taas kord väga aktiivsed, kuid sel korral tulid hästi kaasa ka paljud linlased, sealhulgas korteriühistud, lasteaiad, koolid, samuti paljud ettevõtted ja asutused. Et korraldusmeeskond helistas koos vabatahtlikega läbi kõik tuhatkond talgut üle Eesti, saamaks vahetut tagasisidet toimunust, on teada näiteks seegi, et talgupäeva lõunamenüü lemmikuks olid hernesupp ja rabarberikook.
Teeme ära!” koristustalgud korraldati esimest korda 2008. aastal, siis andis oma panuse üle Eesti ligi 50 000 inimest. Tänavu jäi osalejate arv 24 000 kanti. Praegu on Eesti eeskujul toimunud või toimumas koristustalgud “Let´s do it world!” juba 18 riigis.