Presidenti oodates 10. mai

Lääne Elu
10.05.2011
Lehte Ilves

Metsanädala lõpetamise ja talgupäeva puhul istutas president Toomas Hendrik Ilves Kullamaa-Loodna metsaühistu mail puid.


Lank, mis sügisel istutuseks ette valmistati ja ootab nüüd Eesti presidenti, kes metsanädala lõpetuseks seal mõned puud mulda paneb, on päris pärapõrgus. Kuskil Koluvere ja Kullamaa vahe] metsade taga jakeskel.

Suurt teed mööda Virtsu kihutades paistavad kahel pool teed põllud, aga kui kõrvale pöörata, on mets, mets, mets. Päris ilus mets, mitte mingi lodu või lepapadrjk.

Keil hakkab kümme saama. Kullamaale kogunenud talgulised sätivad ennast bussi peale ja president ajab võib-olla Kadriorus juba saapaid jalga.

Lihtlabasest labidast saab eksponaat

Raielangi lähedal käib ettevalmistus talguteks. Mehed võtavad kraavist pundi männitaimi teise järel, kõksivad kirvega pikad nai-masiuured ühtlaseks, harutteBööriiahti Ja panevad pOJÄH' ambrisse. 10-15 cm pikkusi männitaimi mahub ühtepuntiSO ja see punt mahub vabalt pihku. Ämbrisse läheb neid täitsa palju.

Väike kärbe teeb ainult head, on mugavam istutada ja paneb taime paremini kasvama, põhjendab kirvega mees.

Varsti saabub maa- ja metsaomanik Einar Pärnpuu, kes on ka Kullamaasuurim tööandja ning volikogu esimees.

Tulevad Erametsaliidu tegevjuht Ants Varblane ja metsaseltsipresident HeikiHepner, mõlemad Haapsalu mehed ja metsanädala korraldajad.

Pärnpuu takseeribauto järelkäru najale seatud labidaid ja ütleb, et see tuliuus läikiv labidas, millega president varsti istutama hakkab, pannakse Kullamaa kihelkonnamuuseumi — kui seemuuseum ükskord valmis saab. Labidas on metallist, hästi kerge ja väikese teraga, üks serv sakiline, et juurt räsida. «Kraavihalli aparaat," takseerib Varblane Venemaal tehtud labidat käes kaaludes.

On kamõnednõukogudeaegsed istutamiskiilud. Selliseid enam ei tehta, kui just ise sepalt ei telli, kiidab Pärnpuu.

Varblane teab rääkida, et kiiluga sobib istutada mändi. Männil läheb sammasjuur pikalt alla ja puu seisab kindlalt maa küheskinni.

Kuusel sellist juurt ei ole. Kiiluga istutades harunevad juured kahele poole, nii nagu kiil lõikeette tegi. Kui tuul puhub siis lõike suhtes risti, võib puukergesti ümber kukkuda. Miks on metsal aed ümber

Metsatukal, mille sisse jääb ka raielank, on kõrge aed ümber. Kleeps aiapostil näitab, et siin onEuroopa LiMuraha mängus.

,,10 hektarit on aia sees.kaks kilomeetriton aeda ja kraav on ümber," ütles Pärnpuu, pisuke uhkus hääles.

Miks on metsal aed ümber? ,,Et ilvesed jalga ei laseks!" itsitab Pärnpuu nagu poisike.

Loomulikult on aed metsale ümber pandud, et metskitsed ja põdrad ei pääseks noorendikke näksima.

,,Küsi, kuhu siis metskits ja põder peavad metsas minema?" ässitab Varblane diskussiooni arendama.

Pärnpuule on selline rünnak päikesepaistelisel presidendiootuse hommikupoolikul veidi ootamatu, aga suu peale ta kukkunud ei ole, „ Võtku oma vana kändu, ta ei pea minu metsa salatiks naksuna," soovitab mees ja lagistab naerda.

Mehed lepivad kokku, et küsimus on metsloomade arvukuses. Kui neid on parasjagu, ei suuda kitsed ja põdrad noorele metsale kahju teha.

Mehed on ühel nõul, et aed metsas ei tohi muutuda normiks, et metsloomadel peab jääma ruumi elada ja olla.

Kullamaal ja Ristil on metsas kokku 11,5 km aeda. Mujai kuskil, ei ole nii palju.

Varblast aiajutuga pöördesse ei aja. Loom peab saama metsas elada, aed ei piira üks i metsloomade liikumist, aed piirab ka inimeste liikumist. Seadus ajab jahimehed ja maaomanikud tülli .Jahimeestejamaaomanikesuhted on praegu päris pingelised igal pool Eestis, sest juba tükk aega rüki mööda ringi tiirutav jahiseaduse eelnõu kavandab suu^i muudatusi.

Varblane kirjeldab vastasseisu lausa poeetiliselt: kuningas on kunagi kellelegi — loe: jahiseltsile —jahiõiguse andnud, aga kuninga võim on ammu kadunud. Maaomanikud on iseriigi teinud.

Jahiseaduse eelnõu jäi eelmisel aastal toppama. Nüüd on uuel valitsusel jahiseaduse vastuvõtmine selle aasta tööplaanis. Uus keskkonnaminister Keit Pentus kohtub osapooltega ja viibennast kurssi. Millega see lugu lõpeb, ei osanud Varblane ennustada. Kuidas Eesti president Kullamaale sattus? Metsatalgud sattusid talgutega ,,Teeme ara!" üheie päevaie. Metsaomanikud võib-olla oleksid tahtnud ka metsa alt prügi korjata, aga nad ei saa istutust edasilükata. Mida niis.kem on muld, seda paremini läheb puu kasvama.

,,Metsatoödei saa üksi teha," ütleb Varblane. ..Tuleb teha talgukorras ja kiiresti."

Eesti president Toomas Hendrik Ilves oli kutsutud Haapsallu metsanädalat lõpetama ja puud istutama — taju metsa-aasta patroon. Aga et osa saada talgupaevast, tahtis president ka metsa istutada. Kt Kullamaa' jääfr*ee"äär% põikaski president sinna sisse.

,,Pole kedagi tagasilükanud, kes tahab metsa istutada," ütleb Varblane. Eriti palju on metsa istutanud koolilapsed. President osutub vilunud istutajaks

Presidenti ei ole ikka veel, Vahepeal on langi üle vaadanud kaks mustade prillidega linnameest Delfi reporteriuusib ringi, õnnis nägu ees, et sai linnast välja linnulaulu keskele. Fotograafid on avastanud Põllumetsa talu eriskummalise kujuga elupuu. Saja-aastane hiiglane näeb välja nagu tohutu suur küünlajalg, ainult et kaunilt kaarduvaidharusid on tal palju kordi rohkem.

Põlluotsa peremees Toomas Tammearu onsamutiKadrioru mees, kehalise kasvatuse õpetajaks õppinud, aga juba ammu linnast maale elama tulnud, töötab Koluveres. Abikaasa Ülle õpetab Kullamaa koolis lastele laulmist

Peremees on sinimustvalge lipumasti tõmmanud ja on valmis Kadrioru nimekaimule tere ütlema Siia pärapõrgusse pole ükski president enne sattunud ja ega vist enam sattugi.

President saabub kuidagi vaikselt ja ootamatult Ei politseieskorti, ei vilkureid, ei vilesid. Mustast džiibist astub välja väga pikk ja väga mehine mees. Teksad ja uued, poolde säärde tanksaapadjalas, triiksärk seljas. Kikilips on koju jäänud, aga töökindad on kaasas.

President surub kõigil kätt ja tahab kõhe asja kallale asuda. Haarab Pärnpuult labida ja astub aga metsa poole.

Talgulised hõigatakse kokku, et presidendiga ühispilti teha. President ainult muigab, kui metsamehed tahavad talle õigeid töövõtteid ette näidata — ta on Härmal istutanud juba 17 500 puud ja tahab sel aastal veel sooga ühele poole saada.

President lööb labida maasse ja kergitab mulla kõhedaks. Teine löök esimesega risti, kergitus, taimkuhiku keskele, labidas välja, taim vajub koos mullaga alla. Muld taime ümbert kinni ja valmis ta ongi. Nagu polekski muud teinud.