Sakla saialaat hea ja kodune 10. mai

Saarte Hääl
10.05.2011
Ivika Laanet

Juba kuuendat aastat järjest teoks saanud ning seekord mõttetalgutena üleriigilise talgupäeva Teeme Ära! raames toimunud Sakla saialaat läks laupäeval igati korda.

“Me jäime väga rahule. Meie üritus oli seekord rohkem lastele mõeldud. Lapsi oli küll, aga ostjaid oleks võinud rohkem olla,” lausus Sakla külaarenguseltsi juhatuse liige Agnessa Sepp.

Idee algataja ja üks korraldajatest, päeva juhtinud Linda Raad tõdes, et rahval on põhimõte, et nad ostavad seda, mis vaja. “Tööstuskaupa eriti ei osteta, aga väga hästi läksid tortide valmistamine ja lillekimpude valmistamine,” märkis ta. “Oleme seda meelt, et jätkame, see on ainuke saialaat Eestis ja selle ürituse teeme ikka ära,” kinnitas Linda Raad.

Kell 9 alanud laadal pakkusid oma toodangut AS Saare Leib ja Karja Pagar, niisamuti olid kohal nii taimede, riiete kui ka seemnete müüjad jpt. Kl 11 esinesid Valjala põhikooli õpilased (juhendaja Anne Heinsalu): näha sai nii õpitud rahvatantsusamme kui ka Kersti Püüdingu juhendamisel lavale toodud lühinäidendit “Kui ma oleksin suur”. Avatud oli kohvik, kus oma küpsetisi pakkusid Malle Koivisto ja Suleima Tikka.

Vihmavesi


Kiirelt läksid müügiks ka Orissaares elava Heidi Jaasi küpsetatud koogid ja tordid. Niisamuti ahjusoe koduleib, mille olid küpsetanud Malle Kreis ja Ulvi Põldema. Esmakordselt olid avatud lillekimbu meisterdamise ja tordi valmistamise ja kaunistamise töötuba.

Lillekimpe aitas kokku seada Sakla külaarengu seltsi juhatuse esimees Kersti Püüding, torditöötoas juhendas Sakla neiu Kristiina Rand. Populaarne oli laadaloterii, kuhu olid panustanud kõik seltsi liikmed. Saialaada ajaks oli klubi tagaruumis üles pandud (saab uudistada kuni jaanipäevani) näitus “Vanaemade varandus”, mille eesmärk on näidata noortele, milliseid tööriistu ja majapidamistarvikuid on kasutanud nende vanaemad. Näituse korraldamisel olid abiks külaseltsi liikmed ja selle kujundas Kersti Püüding. Välja on pandud igasuguseid huvitavaid asju, ka vanu raamitud pilte, põllekesi, ehteid jpm.

“Väga vahva on. Need omatehtud küpsetised olid väga head ning laat väga meeldib,” kiitis Tallinnast Siiksaarde suvitama tulnud tädi Kristel, kes oli laadal koos pisikeste Jakobi ja Saskiaga.