Narvas lõimusid eesti talgud ja vene subotnik 07. mai

ERR Uudised
07.05.2011

Narvas lõimusid täna eesti talgud ja vene subotnik ning laupäevakulisi juhendas kommunistliku laupäevaku algataja Vladimir Uljanov-Lenin isiklikult, pannes toime näitliku riisumise.


"Kui te seda vastupidises suunas teete, ei tule mitte essugi välja, härrased. See on teaduslik meetod. Ainult enda poole. Endale, endale ja veelkord endale," õpetas Leniniks kehastunud näitleja Stass Varkki "Aktuaalse kaamera" teatel.

Kui laupäevakuliste ülesanne oli linna haljasaladelt lehti riisuda, siis talgulised puhastasid Gloria bastioni kasematte. Narva Muuseum loodab, et juba suvel saab sellises eksootilises paigas ekskursioone korraldada.

"Me lootsime, et kohe pärast talguid saame, aga ei saa. Me peame selle koristamisega ka edasi tegelema. Suvel hakkame ekskursioone pakkuma nii või teisiti," ütles Narva muuseumi direktor Andres Toode.

Narva peaarhitekt Peeter Tambu sõnas, et on oma külalisi kogu aeg sellesse paika toonud.

"Natukene konarlik see tee on olnud. Ehk edaspidi saab siia tuua rohkem inimesi ja ilma erivarustuseta," lootis ta.

Narva bastionide saatus on oluline paljudele piirilinna elanikele, märkis tuntuima Eestis tegutseva venekeelse rokkansambli AveNue juht Vladimir Tšerdakov.

"Me koristame täna bastionidel. See on väga hea, sest ehk saab nii võimudele näidata, et nende bastionide heaks tuleb midagi teha, muidu jääb linn sellest muinsusest ilma. Ja mitte ainult linn, vaid ka Euroopa ja terve maailm," rääkis Tšerdakov.

Rootsi riigitegelase Erik Dahlbergi juhtimisel rajatud bastionid on suurimad 17. sajandi bastionid Eestis ja lähiümbruses. Kasematid on säilinud algsel kujul ja on juba ainuüksi seetõttu vaatamist ning uurimist väärt.