Talgupäev on ukse ees 05. mai

Lääne Elu
05.05.2011
Kaire Reiljan

Läänemaal on registreeritud üle 60 talgupaiga, kõige rohkem talguvõimalusi on Ridala vallas


Laupäeval oodatakse Läänemaal talgutele ,,Teeme ara!" enam kui 2000 inimest, internetis registreerunuid on aga vaid pisut üle poolesaja.

,,Seeon eestlaslik, "kommenteeris loidu registreerumist talgupäeva maakondlike koordinaatorite toimkonna juht Külli Volmer. Tema sõnul ei jää ühedki talgud huviliste puudusel ära, sest juba eelmise aasta kogemus näitas, et inimesed tulevad kohapeale registreerumata.

Paljudel puhkudel on tegemist kohaliku kogukonna ettevõtmisega, kus tegelikult on teada, keda oodata. ,,80 protsenti kõigist talgutest on külatalgud," ütles Volmer.

Koordinaatorite toimkonna juht ütles, et siiski oleks hea end varem kirja panna, sest siis teabtalgujuht, kui paljuon vaja näiteks tööriistu või talgusuppi tellida.

Läänemaal oli kolmapäevase seisuga registreeritud 62 talgupaika. Kõige rohkem, kümme talguüritust on Ridala vallas, kuid aktiivne on ka Oru vald kaheksa talgupaigaga. Külli Volmeri sõnul on Eestis talgute rohkuse poolest juba teist aastat esirinnas Saaremaa: ,,Seal on peaaegu igas külas talgud." Ka Läänemaal on enamasti tegemist heakorra talgutega. Koristatakse parke, teepervi, kalmistuid, lõkkeplatse ja hoonete ümbrust.

Läänemaa talgupaikadest tehakse näiteks Martna vallas Keskveres korda vana bussipaviljon. Kuna buss ei peatu seal juba aastaid, saab ootepaviljonist infopunkt.

Talgujuhi Mihkel Tammeti sõnul värvitakse talgutel üle ootepaviljoni fassaad ja klaasätakse aknad. Ooteruumi paigutatakse laud ja edaspidi tulevad sinna ka infotahvlid ümbruskonna kohta.

Martnas on kirjas kaheksa talgukohta. Vallavalitsus tahab . kõik talgupaigad läbi käia ja viia talgulistele süüa. ,,Viime suppi ja magusat kakukest, nii et tulge aga!" kutsus Martna vallavanem Tiiu Aavik. ,,See on valla tänu."

Suuremaks talgutööks läheb laupäeval Linnamäel, seal tulevad korraga neljad talgud. Ühtedel talgutel paigaldatakse ühiselt majade vahele õuealaja ,,Anna teed"-märgid, teistel talgutel aga lammutatakse kehva köha peal asuv ja tulevasele kergliiklusteele ette jääv vanakaalukoda.

Mõlemate talgute juht Renek Loorens ütles, et tema talgutel on vaja eelkõige meesjõudu. Linnamäe naised saavad samal ajal korrastada lasteaia ümbrust ja Linnamäe parki.

Heakorra- ja koristus talgute kõrval peetakse Läänemaal ka mõttetalguid. Nii arutab näiteks SuÜepa korteriühistu remondiplaane, Perakülas aga peetakse metsa-mõttetalguid. ELFi pärandkoosluse talgutel on puisniidu koristustöö kõrval kavas linnuretk ja tutvumine pärandkooslustega.