Talgulised panustavad kalaspordimuuseumi ja näkiraja loomisse 05. mai

Virumaa Teataja
05.05.2011
Eva Klaas

MTÜ Rakke Kalaspordiklubi eestvõttel koristatakse Teeme ära!" talgupäeva raames tulevast veematkarada, samuti tehakse ettevalmistusi kalaspordimuuseumi käimalükkamiseks ning puhastatakse Ao veskijärve ümbrust.


Rakke Kalaspordiklubi juhatuse liige Kaur Salus rääkis, et omapärase näkiraja ja muuseumi avamine on kavandatud juuli algusse.

Rada algab ja lõpeb Ao veskijärvel ning selle läbimiseks tuleb liikuda mööda Põltsamaa jõge, kraave ning Ao veski- ja paisjärve.

Erinevates kohtades hakkavad inimesi ujuvparvedel tervitama kaheksa näkki, kujud valmivad Jänedal puutöömeistrite käe all.

"Kontseptsioon on selline, et kõige tähtsam on jõenäkk Juuli, ülejäänud on tema tütred ja nõbud," kõneles Salus.

Rada saab edaspidi täies mahus läbida ainult mööda vett, kas siis kanuu või mõne muu sõiduvahendiga.

Saluse sõnul aitab rajale minejaid näkkide välimääraja, mille nad matkale kaasa saavad. Legendid on koostatud nii, et kärestikunäkk selgitab näiteks, mis on kärestik, lisajõe näkk, mis on lisajõgi. Iga näkk tutvustab ka oma asukoha veeelustikku - selgroogseid ja taimi.

Kalaspordimuuseumi loomiseks on Ao veskijärve ääres olemas tuba, kuhu pannakse välja lai valik kalaspordialast kirjandust, samuti tutvustatakse seal tänapäevaseid ja ajaloolisi harrastuspüügi vahendeid. "Näiteks kohalike landimeistrite landid paneme sinna välja," ütles Kaur Salus. Muuseumi ja veematkaraja loomisel teeb kalaspordiklubi tihedat koostööd lähedal asuva Aali ajaviitetaluga.

"Teeme ara!" talgupäeval sõidetakse kanuudega tulevane veematkarada läbi ning korjatakse kokku ujuv praht, näiteks plast- ja klaastaara, mida seal on omajagu.

Samuti remondivad ja koristavad talgulised Ao veskijärve ääres ruumi, kuhu tuleb kalaspordimuuseumi ekspositsioon, tehakse korda vitriinid ja ekspositsioonilauad, mis on pärit Rakke muuseumist.

Veematkaraja loomiseks sai Rakke Kalaspordiklubi toetust LEADER programmist.

"Muudame ilusamaks ka Ao veskijärve ümbruse, puhastame seda võsast ning prahist," lisas Salus.

Hiljem süüakse talgusuppi, lõõgastuda saab kümblustünnis ning kilesaunas.

Saluse sõnul võib "Teeme ära!" talgupäeva nimetada näkiraja ja kalaspordimuuseumi loomise avaürituseks, kuid talguid tuleb veel korraldada.

"Näkiraja mõte tekkis soovist atraktiivsel viisil tutvustada ja populariseerida Põltsamaa jõge ning eriti lastele anda ka teadmisi," ütles Salus ja lisas, et paikkonna põnevaks muutmisega on seotud hulk inimesi.

Erinevates kohtades hakkavad inimesi ujuvparvedel tervitama kaheksa näkki.