Volbriöölt talgutele (30. apr)

Hiiu Leht 30.04.2010
Autor: Veljo Kuivjõgi

Energilised inimesed valmistuvad täna korraga volbriöö tähistamiseks ja homseks talgupäevaks. Volbriöö on öö vastu 1. maid, Vikipeedia andmetel paganusaegne elu ärkamise püha.

Ühe legendi järgi on volbriöö nime saanud Inglismaal sündinud Valborginimelise naise järgi, kes 1. mail 779. aastal pühakuks kuulutati. Rahvas asus seda usinalt tähistama. Ajakirjanik Jüri Pino on volbriööle leidnud viis erinevat varianti.

1 . Walpurgi öö. Selle nime all on tuntud eriti inimeste hulgas, kes armastavad hõbedast ehteid ja musti rõivaid. Nõiad tulevad luua või soku seljas kokku ja kohtuvad kuradi endaga. Selle tõkestamiseks pidavat süüdatama tulesid ja suurt müra tehtama.

2. Viilipusepäev. Eesti entsüklopeedia andmetel on 1 . mai hoopis apostel Viilipuse mälestuspäev, tõuviljakülvi algus rahvatraditsioonis, suvise ilmastiku ennustamise päev.

3. Töörahva püha. Vanemad inimesed mäletavad, et 1 . mail tuli minna töötajate demonstratsioonile, kanda mingi liiduvabariigi lippu ja lastele jagati õhupalle. Rongkäigus marssimise järel võeti üldreeglina viina ja kiruti punaste valitsust. Entsüklopeedia andmetel on töörahva püha alguse saanud 1 . mail 1 886 Chicagos juhtunud tööliste ja politsei vahelisest mõtte-, kivi- ja löögivahetuse mälestamisest. Töölised tegid streigi kaheksatunnise tööpäeva nõudmiseks. Otsuse korraldada iga aasta 1. mail meeleavaldusi võttis vastu II Internatsionaali kongress 1889. Eestis tähistati esimest korda töörahva püha miitinguga Tallinnas 1904. 4. Tudengite volbriöö. Ehedal kujul on seda näha Tartus, kui organiseerunud tudengid, s.t seltsid ja korporatsioonid teevad rongkäigu läbi linna, tervitavad ja saavad tervitatud linnapea ja rektori poolt, pesevad Baeri ausambal šampanjaga pea puhtaks ja panevad talle lipsu kaela.

5. Tavaline joomaöö. Selle peo juured on teadmata ja pidu võib jälgida igal pool Eestis. Eriti kakerdavad purupurjus teismelised.

Talgupäevaga õu puhtaks

Kuigi iroonilised inimesed on "Teeme ära!" talgupäeva nimetanud ka leninlikuks laupäevakuks, näitas Rainer Nõlvaku algatus kaks aastat tagasi, et Eesti inimesed hoolivad oma ümbrusest. Hiiumaal on 600 ja Saare maakonnas 2500 inimest minemas homsetele koristustalgutele. Kes tahab kampa lüüa, siis talgukohad toome ära. Hiiumaal

Lõpe küla pargi korrastustööd Leisu koolimaja aia värvimise talgud Kärdla linnapargi korrastamine Taguküla laidude koristustööd Suuremõisa lossi ümbruse korrastamine Kassari rahvamaja õue koristustalgud Heakorratööd Käina kirikupargis Saarnaki laiu majade koristamine Kõpu Külamäe korrastamine Kuriste seltsimaja heakorratalgud Kuulikodu heakorratööd Paluküla suusaraja korrastamine Käina koolipargi korrastamine Kapasto tnetsaonni ümbruse kordategemine

/.../