Vilsandi küsib riigilt tuge (23. mai)

Saarte Hääl 22.05.2010
Autor: Ain Lember

Seoses Vilsandi rahvuspargi 100. juubeliga soovib väikesaare kogukond riigilt abi Vilsandi külastajatele mõeldud infrastruktuuri väljaehitamiseks.

Riigimetsa majandamise keskusele (RMK) saadetud märgukirjas tõdevad saarevanem Neeme Rand ja saarevaht Jaan Tätte, et ehkki saart külastab aastas tuhandeid turiste, pole Vilsandil ühtegi avalikuks kasutamiseks mõeldud tualetti. Puuduvad ka pikemad matkarajad, ametlikud lõkke- ja telkimisplatsid ning kaks saarel olevat vaatetorni on lagunenud ja muutunud eluohtlikuks.

1. mail Vilsandil peetud mõttetalgutel jõudis saare kogukond mõttele, et just RMK oma kogemuste, oskuste ja rahaga võiks Vilsandi saarele appi tulla.
RMK ja saarerahva koostöös võiks Vilsandile rajada kaks lõkke- ja telkimisplatsi, ehitada kolm avalikku tualetti, rajada kaks matkarada (4 ja 9 km) ja 4-kilomeetrise tähistatud raja neile, kes tahavad Vilsandile tulla jalgsi läbi mere ja üle laidude.

Praegu tühjalt seisva nn ohvitseride maja võiks kohandada loodusmajaks, samuti vajab saar vähemalt ühte turvalist vaatetorni.