Uus laupäevak (08. apr)

Õhtuleht Online 08.04.2010
Autor: Margo Pajuste

«Teeme ära» seltskond ei suutnud minus oma tänavuste tegemiste vastu huvi äratada kuni viimase ajani.

Kogu info oli kuidagi segane ja õlgu kehitama sundiv. No mis asja ma lähen koos mingite veidrikega eestlasi ja venelasi lepitama? – nagu kõlas esialgne üleskutse. Pärast küll selgus, et tegu oli ühe Nõlvaku tekstist süüdimatult välja rebitud näitega paljude teiste kõrval.

Ja hiljem räägiti midagi talgutest, et igaüks võib 1. mail talgud korraldada ja pärast on üle-eestiline pidu. No ei veennud.

Nüüd tundub, et asjal on jumet. Telereklaam reklaamiks, aga koduleht on täis igati asjalikku infot. Talgute nimekiri on pikk ja koosneb kohtadest, kus üldise kasu nimel käed külge panna on kohalikule inimesele auasi. Surnuaia, mõisapargi või mänguplatsi korrastamine, maalinna võsast puhastamine, kas või ujumiskoha kordategemine on kohaliku elu mõistes vägagi olulised asjad. Samamoodi kõige levinum tegevus – lihtsalt kevadised puhastustööd kodukandis.

Hakkab nagu omaaegset laupäevakut meenutama. Aga mis siis? Peamine erinevus omaaegse Iljitši palgitassimispühaga on ikka see, et inimesed tulevad välja vabatahtlikult. Ja mis peaasi, isamaa pale saab puhtamaks.