"Teeme ära!" talgud koguvad hoogu (16. apr)

Lääne Elu 15.04.2010 
Autor:Kaie Ilves

Selle nädala seisuga on üle kolmandiku ,,Teeme ära!" Läänemaa talgupaikadest talgulistega täitmata.

Maakonnas on 17 talgukohta, kuhu pole registreerunud mitte kedagi. „ Juhtub see, mis eelmistel aastatel. Otsus tehakse viimasel minutil," ütles ,,Teeme ära!" Läänemaa koordinaator Indrek Tammoja.

Lihula gümnaasiumi staadioni puhastamise talgutele on talguj uht Janar Sõber registreerinud sada kohta, millest on esialgu täidetud kaks.

,,Paningi rohkem kohti, et kõik saaks tulla, kes tahavad. Lihulas kolmes spordiklubis on kokku sadakond inimest," põhjendas Sõber, kes arvas, et nii palju rahvast talgutele ei tule.

,,Töö saab tehtud ka paarikümne inimesega. Kui tuleb sada, saab rutem valmis. Võtame maha staadioniäärse võsa, mis läheb katlamajale hakkpuiduks," rääkis Sõber.

Kõik köhad on esialgu täitmata Asuküla koolimaja õue ja ümbruse kevadkoristustalgutel. ,,Eks kohalik inimene tule viimasel minutil. Ega seda saa pahaks panna," üÜes talgujuht Jaan Loos.

Loos kavatseb külale tiiru peale teha ja kõdust kõdusse käies rahvast talgutele ärgitada. ,,Ehk tuleb tuttav Tallinna rahvas ka appi reha liigutama," ütles ta.

,,Teemeära!" Läänemaakonkurentsitult kõige suuremad talgud tulevad Hanila vallas Ranna rantšos ja seal pole ka talgulistest puudu.

,,Meil oli registreeritud sada talgukohta, aga panin läinud nädalal 50 juurde, sest soovijaid on nii palju," ütles Ranna rantšo perenaine Ande Arula. Teisipäeval oli 150 köhast täitmata ainult28. ,,Rahvastonüle Eesti," märkis Arula.

Arula sõnul ei piirdu talgulised vaid rantšoga. Kavas on koristada prügist teeääred MassustMõisakülani. ,,Läheme appi ümbruskonna memmedele ja aitame teha, mida vaja," rääkis ta.

Ainsana on kõik köhad täis Saueaugu teatritalus, kusontöö eesmärk hoonete ja ümbruse ettevalmistus suvehooajaks — territooriumi koristamine vanast okastraadist ja prahist, hoonetest vana heina ja prahi väljavedamine ja põletamine. Talguliste vahel loositakse kümme priipääset tänavusele suvelavastusele.

Oru vallas Vedra külas on tavapäraste koristustööde asemel kavas ehitada välikäimla, millest on Vedra käimistul käijad seni puudust tundnud.

Österby küla kavatseb külavanem Urmas Arro sõnul muuta sealse ranna nõuetekohaseks turismi- ja kalastusrannaks. Kavas on puhastada tulevast võrkpalliplatsi, põletada oksi ja koristada prahti. Samuti on plaanis korrastada külaseltsile eraldatav kiigeplats, kuhu tulevad külakiik, lõkkeplats ja laste mänguväljak.

Kullametsa külas ja Rõudes pestakse puhtaks seltsimaja aknad.

Läänemaal on seni kirjapandud 44 talgupaika kokku 1540 töökohaga. Talgutele on registreerunud 256 inimest.

Enim talguid on registreeritud Harjumaal (139), kõige vähem Hiiumaal (12).

Terves Eestis on kokku 700 talgule ennast kirja pannud üle 4000 inimese.