Talgutes on jõud (18. mai)

Võrumaa Teataja 15.05.2010 
Auotr: Väino Suurpere

Teatavasti osales üle-eestilisel ,,Teeme ära" talgutel 29 115 vabatahtlikku. Ka Kagu-Eesti kõige kaugemas nurgakeses toimusid heakorrastustalgud deviisi all ,,Luhamaa nulk korda". Korda pidi saama endise koolimaja ümbrus (3. juulil on ju Luhamaa kooli sünnipäev) ning uue näo võtma Luhamaa bussipeatuse paviljon ja selle territoorium. Hommikuks kogunes Külatarrõ 22 talgulist. Ka umbes 10 last olid talgutest osa võtma tulnud. Talgute korraldaja oli aga noor ja energiline proua Anneli Huik. Hea tuju mängis talgulistele kaasa lõõtspillimees Matis Leima.

Talgulised viidi autodega korrastamist vajavate kohtade juurde ja seal sai igaüks kätte oma tööülesanded. Kõik töötas nagu kellavärk.

Kõige kehvem oli tööd teha koolimaja ümbruses, sest osa selle territooriumist oli veel lumesülamisest tekkinud vee all nagu tänavune Tartu. Ent ka see polnud takistus. Marko Künnapuu oli talgutele tulnud ATMga ja käruga, millega riisutud praht ühte kohta toimetati. Ka jaanitule jaoks sai materjal tuleplatsile viidud. Pärastlõunaks sai kõik korda. Luhamaa bussipeatuses tegutses hakkajate meeste kamp, kes renoveerisid paviljoni. Mõned neist tegid aga ümbruse korda. Paviljon sai täiesti uue kuue, sellele paigaldati ka uhiuus nimesilt ja teadetetahvel.

Kella 14 ajal said talgulised Külatarõs lauda istuda. Pakuti väga maitsvat kuuma seljankat. Allakirjutanugi pistis nahka mitu kausitäit. Supi alla ja peale käisid ka väiksed napsid - võeti Viru Valget. Lisaks pakuti seal veel muudki head ja paremat. Kõik osalejad said talgukorraldajalt ka tänukirjad. Mõned meestalgulised läksid veel pärast maitsvat lõunat tsipa tegemata tööd lõpetama.

Õhtul võis igaüks veel Külatarõs lõõtspilli- ja viiulimuusikat nautida ning tantsida. Musitseerisid Evelin Ämarik ja Matis Leima.

Talgutega võis rahule jääda, kuigi rahvast oleks võinud rohkem olla. Eks oli selle põhjus mõnede inimeste ükskõiksus, kuid ka see, et samal päeval peeti kahe noore Lunamaa mehe matuseid. Siiski võib välja tuua mõtte, et talgutes on jõud seda teadsid juba meie esivanemad.

Väino Suurpere, talguline