Talgutel tehti koduümbrus korda (05. mai)

0Märjamaa Nädalaleht 5.05.2010
Autor; Tipuli Saar

Nädalavahetusel toimunud Teeme Ära talgud Märjamaa alevis väga suurt vastukaja ei leidnud, kuid külades tuli abikäsi rohkem välja.

Märjamaa kirikuaias toimetas oksi korjates ja lehti riisudes neli inimest. Looduskaitsealuses Orgita pargis tegutses seitse kätepaari. Talgujuht Talvi Jusilo lootis, et Orgita lapsed tulevad oma koduümbrust korrastama ja neli neist oli ka kohal. Talgujuhil oli tänuks töö eest lastele anda ka tasuta pääsmed Elistvere loomapargi külastamiseks.

Üheskoos puhastati tiikide ümbrust ja lõkkekohale tassiti oksi kokku. Lembe Lindsalu ütles, et kodukandis on nii ilus park, mille võlu mööda sõites niimoodi ei mõjugi kui ise siin puude all olles.

Valgus algasid talgud juba reedel ja lõppesid pühapäeva õhtul kell 21. Talgupäevade järel muutus oluliselt Valgu keskasula ilme - külatänava äär on nüüd avar ja valgusküllane.

Valgu külaseltsi eestvedamisel tehti korda vana mõisatalli ümbrus: põlenud hoonest viidi sobilik puidukraam kas Valgu koolile kütteks või jaanilõkkesse panemiseks. Talli ümbruses võeti tee äärest maha suured pehkinud puud, täideti teeäärne kraav ja tuletõrjeauto veega pesti külatänav lõpuks tööjälgedest puhtaks.

Külaseltsi liige Väino Nasir tundis heameelt, et talgutele kogunes 16 inimest, sealhulgas ka külas elavaid leedulasi. Tema sõnul on oluline, et välja tullakse just vaba tahte alusel, mitte et talgujuht peab kedagi kutsumas käima. Talgusuppi keetis kõigile Ants Riismaa.

Need kolm tööpäeva olid üks osa maikuu lõpus Valgus peetava külapäeva ettevalmistustest ja üks talgupäev on veel tulemas.

Kõrtsuotsa külas asub endise koolimaja mälestuseks pandud kivi. Koolimaja hävis tulekahjus 1915. aasta maikuus ja 1980. aastate lõpus avati seal mälestuskivi. Aastatega jäi koht rääma, aga kohalikest inimestest koosnev sõpruskond otsustas, et teeme talgutel kivi ümbruse korda. Kuna kivi asub tee ääres, on seda kõigil meeldiv vaadata.

Meid tuli kokku 14 inimest ja töö sai tehtud. Eriline tänu Arvi Riisile, kes tuli oma tehnikaga meile appi. Pärast tööd sõime hernesuppi ja muid roogi, mida talgulised ise kaasa töid.

Kuna me tegime oma talgud reedel, siis hiljem süütasime ka lõkke volbriöö tähistamiseks. Nüüd on meeldiv vaadata oma kätetööd.