Talgupäeva ja Maalehe ootel (11. märts)

Maaleht Online 11.03.2010  
Aurot: Aivar Viidik

Mille pärast me iga päev tööd teeme? Vigurdame vastusega mis vigurdame, aga lõpuks tuleb tunnistada, et põhiliselt kahe asja pärast: kui palk on pigem väike, siis raha pärast; kui palk on pigem paras, siis eneseteostuse pärast.

1. mail saame kogeda aga kolmandat liiki vastust: me teeme tööd seepärast, et saame seda teha ühiselt, lõbusalt, tasuta, iseenda ja kõigi teiste heaks. Paljud meist ootavad kindlasti seda vabastavat tunnet, mis toob meid “Teeme ära!” talgutel välja iseendasse kapseldumisest, kõikide asjade raha eest müümise ning raha eest ostmise maailmast.

Olgem ausad, me hakkasime juba unustama, mida tähendab ühine töö ühe eesmärgi nimel, mida tähendab mõiste “paneme seljad kokku”. Igaüks tegi ise, sai ise, pani õhtul ukse kinni ja tõmbas kardinad ette, et kade silm tuppa kiikama ei ulatuks.


Nüüd on teistsugune aeg, tunnistavad teadlasedki. Oleme hakanud üksteist vajama, üksteisel külas käima, küsima, kas ma saan ehk sinu heaks midagi ära teha või kas sina saad minu jaoks midagi ära teha. Või et kas me koos saaks kellegi kolmanda heaks midagi ära teha.

Teeme ära!” liikumine tabas selle vajaduse ära ja hakkas rahvast talgutele julgustama. Just julgustama, sest tegelikud eestvõtjad oleme meie ise: külavanemad, taluperemehed ja naised, loodusesõbrad, muinsuskaitsjad. Või miks mitte ka viimasel ajal tööta jäänud inimesed.

Esimene nädal, mil oma talgumõtte avalikult kirja sai panna, on toonud kümme registreerimist päevas. Kaart
leheküljel www.teemeara.ee
näitab, et kaetud on peaaegu kogu Eestimaa. See on ühtlasi veenev vastus skeptikutele.

Praegused talgud saavad olema teistsugused kui ühine prügikoristamine. Igaüks valib endale sobiva kaasalöömise koha — kas kodupaiga, sünnipaiga, suvilapaiga või mõne muu muidu lähedase. Töö kõrval saab ta kuulda selle paiga (aja)lugusid ning ise neid rääkida.

Kui kõik läheb nii, nagu talgute eestvõtjad plaanivad, saame ühiselt ka suppi süüa, saunas käia ning simmanil tantsida. Olla koos, olla rõõmsad ja vabad. Praegu aga saame tõdeda vanasõna toel, et “hea hakkamine on ju pool tööd”.

Nagu Rainer Nõlvak ja tema “Teeme ära!” meeskond, on ka Maaleht toetanud ühistegevust ning uskunud, et just seeläbi on meie kõigi elujärge kõige lihtsam parandada. Seetõttu oli loomulik, et Maaleht tänavu kevadel talgupäevale rohkem keskendub ja sellel valjuhäälsemalt osalema kutsub kui varem.

Just talgupäevale mõeldes valisime välja ka kevadise tellimiskampaania auhinnad — et oleks abivahendeid, millega koduümbrus kauniks muuta, ja puid-põõsaid, mida mulda torgata.

Ega siis muud kui tellige Maaleht, laske lumel ära sulada ja olge kevadiseks suurpuhastuseks valmis!