Talgupäev tuleb soe ja vihmahoogudega (30. apr)

www.DELFI.ee
30. aprill 2010 14:17


Nädalalõpp tuleb sajuhoogudega ja mõnusalt soe, kusjuures Lõuna-Eestis on sooja 15-16 kraadi. Uus nädal toob aga kuivema ja jahedama ilma.

Sagedased külmakraadides hommikud aitasid aprillist luua kõleda kuvandi. Kiretu statistika aga väidab vastupidist ja kuu läheb ajalukku keskmisest soojemana ja ka kuivemana. Nii loodus säästis meid veelgi suuremast kevadisest suurveest.

Nüüd tuleb aga lõivu maksta ning nädalavahetusel leppida sajuhoogudega, mida Põhja-Euroopat vallutanud madalrõhkkond meile läkitab. Rootsist Lapimaa suunas liikuv keeris transpordib üle Eesti sooja ja portsukaupa niisket õhku. Sajutsoonide vahel peaks taevast kattev pilvevaip muutuma auklikuks ning laskma päikesel paista.

Sajuhooge on laialdasemalt reede õhtust laupäeva hommikuni, seejärel paksemad pilved järk-järgult taanduvad. Pühapäevaks jäävad veel üksikud hoogsajupilved kimbutama.

Sooja poolest on aga tänane kõige heldem, mil 12-18-kraadine soe valdavaks saab. Kuigi homne maksimum kujuneb paari ja pühapäevane veel ühe pügala võrra madalamaks, jätab lähipäevade temperatuuri foon keskmise joone julgelt madalamale tasemele looklema. Tõhusa panuse sellesse annavad plusskraadides ööd.

Uus nädal algab kõrgrõhuharja, tähiste ööde ja päikesepaistelise päevaga. Saabuv õhk on kuivem, aga ka veidi jahedam ning selge taevas laseb termomeetri näitudel taas napilt alla 0 piiri vajuda, päevasoe kerkib paar-kolm kraadi üle 10, äärmine lõunaserv võib veel preemiaks kraad-kaks lisa saada.

Laupäeval liigub tsükloni kese Skandinaavialt üle Põhjalahe kirde poole. Vihma sajab peamiselt öösel ja ennelõunal, pärastlõunal on üksikud sajuhood. Puhub tugev edelatuul. Öösel on 4-11, päeval 10-14 kraadi, rannikul on jahedam.

Pühapäeval kaugeneb tsüklon Koola poolsaare kohale ja kaugemale põhja, selle lohk toob kohati hoovihma. Puhub edela- ja läänetuul. Öösel on 3-7, päeval 8-14, Lõuna-Eestis võimalik 16 kraadi.

Esmaspäeval tekib kaugenenud tsükloni tagalas Läänemere ja Balti riikide kohal nõrk kõrgrõhuala. Taevas selgineb. Tuul on nõrk ja muutlik, õhtuks pöördub kirdesse. Öösel langeb kraadiklaas –4 kuni +2-ni, päevasooja 6-13 kraadi.

Teisipäeval läheneb üle Kesk-Euroopa tsüklon, selle põhjaservas sajab aeg-ajalt vihma. Kirdetuul võib tugevneda. Öösel on -1 kuni +5, päeval 6-12, Kagu-Eestis võimalik 15 kraadi.

Kolmapäeval tsüklon süveneb ja liigub tõenäoliselt Eesti kohale ja õhtuks eemaldub Soome poole. Puhub kirdetuul, õhtul tsükloni möödumisel pöördub tuul edelasse ja võib tugevneda. Sajab vihma ja aeg-ajalt on sadu tugev. Öösel on 3-8, päeval 6-12, Lõuna-Eestis kuni 16 kraadi.

Neljapäeval tsüklon kaugeneb üle Soome kirde poole ja õhtuks tekib Läänemere ja Baltimaade kohale väike kõrgrõhuhari. Öösel sajab kohati hoovihma, päeval on sademete tõenäosus väike. Öösel puhub tugev edela- ja läänetuul, päeval tuul nõrgeneb. Öösel on 2-5, päeval 6-11 kraadi.

Reedel on Lõuna- ja Kesk-Euroopas mitmekeskmeline madalrõhuala ja selle põhjaserv küündib Eestini. Tuul pöördub kirdesse ja võib tugevneda. Sajuala ulatub Lõuna-Eestisse. Öösel on –2 kuni +3, päeval 6-12 kraadi.