Talgupäev tõi kokku üle ootuste palju inimesi (08. mai)

Harju Elu 07.05.2010 
Autor: Marko Tooming

Möödunud laupäeval toimunud Teeme Ära 2010 talgupäevast võttis Harjumaal (sh Tallinn) osa kokku üle 7700 inimese.

Kuigi ilmataat ei näidanud terve päeva jooksul oma parimat palet, kogunes üle Eesti talgutele 31 299 inimest. Registreerinud oli end varem vaid "19 000 kopikatega", nagu ütles Teeme Ära 2010 infojuht Tiina Urm.

"Keegi ei kujuta ette, palju oleks inimesi kokku tulnud siis, kui päev oleks olnud päikesepaisteline," lisas ta.

Urmi andmetel lükati sombuse ja vihmase ilma tõttu nädala jagu edasi vaid kümmekond üritust, needki olid peaasjalikult seotud värvimisega, mida vihma käes ei saanud lihtsalt teha.

Enamus koristas

Suuremad talguobjektid, kus enim inimesi koos, olid Harjumaal Saku vallas aset leidnud Keila jõe puhastamisaktsioon ning Voose kõrtsi ülesehitus, kuhu kogunes ca 150 inimest. Sadakond talgulist oli ametis Paldiski linnas, kus korrastati kohalikke kalmistuid.

Tiina Urmi sõnul toimusidki enamikus talgukohtadest korrastus- ja koristustööd. "Korjati kokku talverisu, peale selle oli ka palju muinsuskaitseobjektide korrastamist ning rannakoristustalguid," rääkis Tiina Urm.

Üllatav tulemus

Enim talgulisi sebis ringi Naissaarel, kuhu kogunes lõpuks pea 300 inimest. "Sinna sattus lõppkokkuvõttes nii palju inimesi seetõttu, et ka Keri saare talgulised läksid Naissaarele," selgitas Urm. Keri saarele ei pääsenud inimesed tugeva tuule tõttu.

Tiina Urm ise ühelgi talguobjektil ei viibinud, sest tegeles no staabis infovahetusega. Läbi helistati kõik talguvanemad. "Enamus tekkinud probleemidest lahendati kohapeal," lausus infojuht, "positiivne oli see, et paljudes kohtades jõuti rohkem ära teha, kui algselt kavandati."

Talgujuhid olid lausa üllatunud olnud, kui palju koos tehes jõutakse. Nii jõudis Teeme Ära korraldajateni juba info, et paljudes külades-asulates plaanitakse koostegemisi juba lähiajal jätkata.

/.../